Факт-новини: оперативні сюжети

«Перемолоти» місцеве самоврядування: Ломако про чергове рішення суду за позовом МВА

Featured Video Play Icon

Майже 30 млн гривень додатково на забезпечення найпростіших укриттів аптечками, вогнегасниками, елементарними інструментами, покажчиками напрямку руху та іншим, а також, де є запит – генераторами на випадок відсутності електропостачання. Чернігів продовжує продовжує працювати над вирішенням безпекових питань, зокрема, закладає кошти на дооблаштування сховищ та планує посилити профільний відділ, аби він міг вповні усім цим опікуватися. Про це йшлося на черговому засіданні виконавчого комітету, 4 липня.

-У нас є в планах в липні на сесії створити управління цивільного захисту, яке буде якраз займатися і укриттями, і іншими напрямками, які досить важливий зараз, під час війни. Тобто подивимось, хто там буде розпорядником цих коштів, хто буде цим займатися по інструкції військової адміністрації, відповідно. По покажчиках можна починати роботи, по всьому іншому – давайте три тижні почекаємо до вирішення цього питання, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, найнеобхідніше – а це 770 джерел резервного живлення, понад 6 сотень біотуалетів, 7 тисяч лавок для сидіння та більше тисячі ємностей для води місто закуповувало і передавало на зберігання старшим ще від минулого року Серед змін до бюджету цього дня також перерозподіл фінансів на озеленення трьох об’єктів, будівництво 8-ми контейнерних майданчиків, компенсації за перевезення, свою частку 70% у програмі сприяння створенню ОСББ тощо. Все це – конкретні питання життєдіяльності і розвитку громади, право вирішувати які та розподіляти на них ресурси нині відстоюватиме міська влада – так принагідно в. о. очільника Чернігова прокоментував рішення Чернігівського окружного адміністративного суду задовольнити позов міської військової адміністрації і скасувати ухвалені містом зміни до бюджету на сесії 30 березня.

 – Ми розуміємо всі, що є політична доцільність, і ми розуміємо, що є залежність судової гілки влади від центральної влади, це ми бачимо на прикладі не тільки Чернігова, на прикладі Львівської області – Яворівський суд відомий на всю Україну, і, на жаль, багатьох інших судів. Але, з іншого боку, ми чітко розуміємо, що є обрані представники громади в законний спосіб, які приймають і ухвалюють публічно рішення по змінах до бюджету, який затверджується на сесії міської ради, депутати від різних політичних сил .

Призначений з Києва чиновник, керівник військової адміністрації він не є представником громади і не може таким вважатися апріорі, це представник центральної влади, однієї із вулиць Києва, в нашому місті, і його бажання – одноосібно приймати рішення по бюджету міста – можна сприймати як корупцію.  Одноосібно приймати рішення замість всіх обраних, в нашому випадку 42 обраних, один призначений хоче розпоряджатися бюджетом громади. Це, я хочу наголосити, не перший випадок, це ж системна робота, як дробильна машина така намагається перемолоти місцеве самоврядування і демократичні норми в нашому місті, – підкреслив Олександр Ломако.

Тут Олександр Ломако нагадав про рішення судів Львівщини і заборону обраному міському голові Владиславу Атрошенку обіймати свою посаду за статтею, якою не передбачено відповідне стягнення, введення військової адміністрації в обласному центрі, що не був в окупації і де немає бойових дій без пояснення безпекових причин, спроби зриву сесій, регулярний силовий тиск на депутатів та посадових осіб, зокрема утримання в Лук’янівському СІЗО вже четвертий тиждень заступника міського голови за придбання трансформатора для чернігівської ТЕЦ, єдиного на той момент в Україні, в офіційного дилера і перед найважчою в історії незалежності зимою.

– Наші європейські партнери, американські партнери, навіть, українські експерти, представники місцевого самоврядування, думаючі люди вони це сприймають як велику дуже різницю між тими цінностями, за які сьогодні бореться Україна, за які гинуть і страждають українці і реальне ставлення до цих цінностей. І це сигнал тривоги. 15 червня Рада Європи ухвалила резолюцію, в якій чітко поставила збереження місцевого самоврядування як однією з умов європейської інтеграції України. Так коли ми декларуємо прагнення стати членами Європейського Союзу і НАТО і, одночасно, намагаємося знищити принципи, на яких тримається Європейський Союз і НАТО – демократії і місцевого самоврядування, то це не атака на Чернігів і чернігівців, а це, в першу чергу, велика шкода Україні, – зауважив Олександр Ломако.

Виконуючий обов’язки наголосив, що рішення чернігівського суду ще не набрало законної сили і місто зі свого боку подаватиме апеляцію. Та висловив своє розуміння мети відповідних дій військової адміністрації.

– Забрати у обраної місцевої влади ресурси і повноваження, можливості, реалізувати ті завдання, на які нас уповноважили наші виборці, але залишити відповідальність політично в очах людей, і всі питання від людей мають бути адресовані місцевій владі, а ресурс, і можливість реалізувати ці повноваження вирішувати ці питання у вигляді бюджету забрати на одну людину, яка буде самостійно приймати рішення. Цього не буде, ми будемо відстоювати своє право і право громади приймати рішення щодо того, як спрямовувати ресурси громади… Це базовий принцип місцевого самоврядування базовий принцип демократії.