ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Встановили вікна, ремонтують дах: у Чернігові триває відновлення бібліотеки Коцюбинського

Featured Video Play Icon

Вибиті вікна, розгромлений дах та руйнування системи опалення. Таких пошкоджень зазнала міська бібліотека імені Коцюбинського внаслідок ворожого обстрілу 27 лютого 2022 року. Наразі там вже встановлено вікна та завершуються роботи з перекриття даху.

– На сьогоднішній день вже в нас є проєкт капітального ремонту цієї будівлі і ми рухаємося поетапно. Завдяки нашим партнерам, донорам з міста Варшави, “Бюро культурної спадщини”, які організували нам і допомогли встановити 181 квадратний метр вікон. В проєкті йдуть активно роботи по ремонту даху, в нашому проєкті ЧМР і ми тішимося від того, що вже ми можемо облаштовувати потихеньку все, що знаходиться в приміщенні, – повідомив начальник Управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Всю зиму співробітники бібліотеки працювали без опалення. Тому зараз важливим є відновлення теплопостачання аби забезпечити комфортні умови як для працівників, так і для відвідувачів. 

-Ми говоримо про сучасну, модернову систему опалення, щоб вона була автономною, щоб в перспективі забезпечувала і економію, і якість всієї цієї будівлі. І враховуючи, що вже лютий, а скоро буде і весна, я думаю, що ми цей процес важкий часовий пройшли і далі наша бібліотека матиме певну таку закриту форму, коли ми зможемо мати і тепло, і освітлення більш якісне, – зазначив Олександр Шевчук.

Загалом вибуховою хвилею було пошкоджено понад 70% книжкового фонду. Ті книжки, які все ж таки вдалося врятувати, бібліотекарі ретельно перевіряли на наявність скла, аби в майбутньому не наражати читачів на небезпеку.

– Розпочали свою роботу 1 червня 2022 року. В квітні-травні місяці працівники ходили, прибирали скло, піднімали стелаж, впорядковували книжки, оскільки в книжках було дуже багато скла. Зараз рятуємо книжки, ми переносимо в ті кімнати, в те приміщення, де може бути ще більш-менш сприятливі умови. Намагаємося все ж таки переглядати книжки, якщо вони вже дуже пошкоджені, то ми їх списуємо, якщо їх можна ще якось відремонтувати, то в нас є в штаті палітурниця і вона їх спасає, – розповіла заступниця директора Чернігівської міської бібліотеки імені М. Коцюбинського Олена Сльозка.

За словами начальника Управління культури та туризму, завершення відновлювальних робіт очікується вже у травні. Серед подальших планів – створення креативного простору в бібліотеці. Допомагатимуть в розробці дизайн-проєкту іноземні партнери з Вільнюсу.