Факт-новини: оперативні сюжети

Вбиті голодом: до 90-х роковин Голодомору в архіві області відкрили фотодокументальну виставку

Featured Video Play Icon

Від слів до дії. Факти Голодомору в Україні та злочини росіян, вчинені під час повномасштабного вторгнення в лютому 2022-го, демонструють намір ворога знищити українців як націю.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв сталінського геноциду під час заходу в Державному архіві Чернігівської області. Тут зібралися представники влади та громадськості міста. 90 – ті роковини Голодомору проходять в умовах російсько-української війни.

-На жаль, загинуло багато мирних чернігівців, гине багато наших воїнів. І ми маємо Ягідне, Маріуполь, Бучу, ми маємо багато інших місць, які є свідченням геноциду путінської москви сьогодні проти українців і це продовження Голодомору. Мета Сталіна і мета Путіна були аналогічні – вони хотіли і хочуть знищити українство як націю, знищити українство як факт, який їм не дає спокою, – зазначив в.о.міського голови Чернігова Олександр Ломако.

У ході зустрічі говорили про жахи тих часів, про важливість збереження історичної правди та пам’яті.

-Комуністична влада в Чернігівській області намагалася приховати цей голод. Вдумайтеся, тоді було, на 33-й рік, півтори тисячі населених пунктів. А книги обліку смертей залишилися тільки в 500 населених пунктах. Всі інші були знищені. Героїчними зусиллями архівістів і істориків через спогади людей відновлено понад 36000 імен вбитих голодом, – повідомив представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Українські та американські вчені виявили, що голод у 30-х роках забрав життя понад 254 тисячі жителів нашої області. Як зазначила директорка держархіву, раніше документи, що свідчили про Голодомор, були під грифом «таємно» або «цілком таємно».

-На сьогодні вони всі розсекречені і доступні всім бажаючим дослідникам. Чернігівська область була утворена у 1932 році. Як раз  той період, коли ми розглядаємо період Голодомору 32-33-го років. Першим і головним завданням для області новоствореної було збільшення хлібозаготівель і перетворення області на суцільно колективізовану. План хлібозаготівлі виконувався за допомогою найжорсткіших репресивних заходів, – розповіла директорка Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей.

З історичними документами-свідками тих подій можна познайомитись на сайті Державного архіву Чернігівської області, де  експонується оновлена фотодокументальна виставка «Палає пам’яті свіча».