Факт-новини: оперативні сюжети

Як працюватимуть нові валідатори та чому карткою не можна сплатити за двох?

Featured Video Play Icon

Так вже два тижні на новому 33-му маршруті працюють стаціонарні валідатори – безготівково і без паперового квитка. Те, що людина розрахувалася за проїзд, бачитиме водій на своєму портативному валідаторі, де фіксуються повністю всі оплати в салоні і залишається оплата готівкою, та за потреби – контролер на власному терміналі.

Доводиться нагадувати, бо не всі розуміють ще поки. Але так, заходять, хто вже знає – проплатили, я проконтролював. Хто за гроші, за готівковий розрахунок, то сюди підходять, – говорить водій Володимир.

На сьогодні по два таких у автобусах і по три у тролейбусах, не враховуючи терміналу водія, встановлено у 80% міського громадського транспорту. До кінця місяця ними мають забезпечити всі без винятку машини, що дозволить спочатку в тестовому режимі, а вже від вересня – повноцінно запустити систему електронного квитка.

Пасажири говорять:

  • Це дуже зручно тому що не завжди в нас є готівка і не завжди ви хочете брати копійки і носити з собою, то це дуже зручно оплачувати карткою – просто підійшли, розплатились і все. 

Ти менш зайнятий, займаєшся дорогою – своєю роботою, не відволікаєшся. Було б зовсім добре, щоб цих грошей не рахувать, – зазначає водій.

Розраховуватися на стаціонарних валідаторах можна як транспортною, так і звичайною банківською карткою, в тому числі через гаджети. Для пенсіонерів та представників інших пільгових категорій планують запровадити окрему, пільгову. 

Це дасть можливість обліковувати абсолютно весь пасажиропотік по годинах і рейсах та замінити кондукторів на контролерів, а відповідно – зберігати більше коштів на підприємствах, аби потім вкладати в оновлення парку чи підвищення зарплат водіям, кажуть в Чернігівській транспортній компанії. Модель зі збільшення безготівкової форми оплати успішно діє в західних країнах, і Чернігів нині на черговій сходинці у її впровадженні.  

Контролер буде заходити в транспортний засіб, підходить до водія, прикладає свою службову картку до валідатора водія. Інформація зчитується на цю картку, потім ця картка прикладається до валідатора контролера, і потім вже відбувається процес контролю, коли прикладається картка транспортна пасажира або банківська картка до валідатора контролера, і валідатор буде показувати чи валідний, чи не валідний, була оплати чи не була, – розповідає Артем Тарасенко, директор Чернігівської транспортної компанії.

За словами керівника компанії, система запам’ятовує номер картки, а тому те, що банки списують гроші не одразу, і людина фактично їде в аванс, не має значення – фіксується власне валідація. У зв’язку з цим, зокрема, було введено 30-хвилинне обмеження на оплату банківською карткою. Тепер розрахуватися нею в конкретному автобусі чи тролейбусі можна лише за одну людину. Таким чином для банків також вирішується проблема, коли оплата за наступних пасажирів просто не відбувається: 

Ми побачили, що друга і третя блокується, і платіжна система та банки не списують ці транзакції. Це була саме їх рекомендація, щоб цього не було, ввести обмеження, це перше. І друге для того, щоб контролер зміг перевірити оплату, він буде бачити останній платіж як транспортною карткою, так і банківською карткою. Для цього також не можна, щоб було дві транзакції, оскільки він попередні бачити не буде.

Водночас, на пересадку в інший транспортний засіб півгодинний інтервал не впливає і там так само можна сплатити за проїзд цією ж карткою. Наразі, як повідомив Артем Тарасенко, ведуться перемовини з приватними перевізниками щодо введення на всіх видах транспорту безкоштовного пересадкового квитка при розрахунку транспортною карткою, як це вже рік працює в тролейбусах.