Факт-новини: оперативні сюжети

Музика вільних людей у вільному місті: в Чернігові пройшов джазовий фестиваль

Featured Video Play Icon

Завдяки захисникам та захисницям, які зараз на фронті, музика вільних людей звучить у вільному місті. У садочку художнього музею Галагана пройшов другий захід Літнього джазового фестивалю,  організований міським джаз-клубом. Лунали, як твори американських композиторів, так і авторські у виконанні чернігівських бендів – тріо Євгенії Фалько, “Organic Trio” та львівського “New Trio”. Музика заспокоювала і додавала настрою слухачам, наповнювала їх  чудовими емоціями.  

Треба жити, розвивати культуру нашу, щоб люди трохи відволіклися від цього емоційного навантаження, яке дає нам війна, – говорить художниця Юлія.

Під джазовий супровід художники створювали портрет в стилі ню. 

Ми вважаємо, що маємо підсилювати один одного. Таким чином розвивати культуру, насамперед, мистецтво у нашому місті і регіоні. Ми вважаємо це доцільним,- каже Максим Гапоненко, музикант, організатор фестивалю.

Під час заходу серед музикантів точилася дискусія про те, як слухати музику правильно. Її учасники, зокрема відзначили, що у цей тривожний час вона буде корисною. 

Музика стала для мене певною терапією. Моє психічне здоров’я під контролем. І я би рекомендував послухати музику українських виконавців. По-перше, треба позбутися комплексу меншовартості від думки, що українська музика не популярна в світі, – зазначає Яків Цвєтінський, музикант, учасник фестивалю.

Цей період окупації пересидів тут, в Чернігові і знаю, що мені було важкувато деякий час слухати музику, але по трошки її слухав, тому що вона заспокоювала думки, яких дуже багато на той час було, – ділиться Олег Богуш, музикант, учасник фестивалю.

Організатори планували фестиваль заздалегідь. Вирішили цього року не чекати слушних нагод і кращого часу. 

Хочете чи ні, а культура буде жити і розвиватись у час війни, коли на меті є благодійні збори. Тому ми вважаємо, що заповнювати простір інформаційний, який з’явився після повномасштабної війни, можна і треба, – зазначає Єгор Фелюст, журналіст, співорганізатор фестивалю.

У серпні на шанувальників джазу чекає заключний концерт фестивалю.