ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Вища освіта в Чернігові: скільки абітурієнтів вступило на бюджет до місцевих ВНЗ

Featured Video Play Icon

– Так, я на бюджеті. Слава Богу, я змогла.

8 серпня близнючки Вікторія та Альона дізналися результати вступу на бюджетну форму навчання, адже це останній день подачі документів. Дівчата здобуватимуть знання в Чернігові, проте в різних вишах. Одна обрала для себе сферу психології та соціальної роботи, інша ж змалечку захоплюється туризмом і вивчає іноземні мови. Аби вступити на бюджет, готуватися почали ще з початку 11-го класу, тоді й остаточно визначилися з професіями мрії. Сестри хотіли одержати максимальні бали на НМТ, тому навчалися як у школі, так і на безкоштовних онлайн-платформах. За словами майбутніх студенток, вони свідомо залишилися здобувати вищу освіту в рідному місті.

– Ще на початку 11-го класу я прекрасно знала, що я залишусь тут. Я думала, що поїхати звідси завжди встигну, а тут, все-таки, моє рідне місто, тут кожен куточок для мене рідний, – каже абітурієнтка Вікторія.

– Звичайно, столиця – це дуже круто, багато однокласників туди вступило. А я люблю Чернігів, бо тут більш спокійне місце, – зазначає Альона, абітурієнтка.

Цього року фах психологині та соціальної працівниці, який обрала Вікторія, вийшов на першу сходинку з кількості заяв у Чернігівському колегіумі. Як зазначили у приймальній комісії,також популярними серед абітурієнтів залишаються правознавчі та лінгвістичні напрямки. Найбільше ж державне фінансування отримали спеціальності, пов’язані з дошкільною та середньою освітою. Загалом, на бюджет у цьому ВНЗ зараховано 359 абітурієнтів.

– Ми помічаємо, що другий рік дуже багато заяв йде на психологію. Одразу відзначу, що навіть люди, які отримують другу вищу освіту, проходять перекваліфікацію, вони теж йдуть на психологію. Багато учасників бойових дій йдуть на заочну форму навчання саме за цією спеціальністю, – розповідає відповідальна секретарка приймальної комісії Наталія Носовець.

В останній день подачі документів у Чернігівській політехніці також було чимало майбутніх студентів, які прагнули вступити на бюджет. Відповідальний секретар приймальної комісії Андрій Ярошенко зазначив, що до університету за держзамовленням вступило на 5% більше абітурієнтів, ніж 2022-го.

– Більше всього заяв йдуть на IT-галузь – це комп’ютерна інженерія, інженерія програмного забезпечення, кібербезпека. Як завжди, дуже багато заяв у нас на юридичний факультет, на спеціальність право. Також останнім часом користуються попитом й інженерно-технічні спеціальності, також там достатньо заяв, – розповів відповідальний секретар приймальної комісії Андрій Ярошенко.

Юрій зі Славутича вступає до Чернігова та планує опанувати професію, пов’язану з маркетингом та інтернет-комунікаціями, бо вже працює у цьому напрямку. Хлопець хоче оволодіти необхідними навичками та підвищити кваліфікацію, аби займатися продажем реклами у соцмережах. Студент зізнається: навчання на бюджеті навіть не розглядав. 

– Відразу на контракт, тому що легше пройти, – говорить Юрій, абітурієнт.

Вступники, які не набрали достатню кількість балів для зарахування на бюджет, включно до 16-го серпня також можуть подати необхідний перелік документів на контрактну форму навчання. Є в університетах і пільгові категорії, квоти на яких – 30-40%.

– Пільговики є, але не на кожній спеціальності. Хочу заспокоїти одразу вступників, які зараз телефонують і, наприклад, це діти загиблих наших героїв, і вони не потрапили на бюджет. Хочу одразу заспокоїти: за таких вступників завжди боремося. Завжди подаємо прохання в міністерство освіти і науки України, і міністерство освіти і науки України обов’язково видає додаткові бюджетні місця, – підкреслила Наталія Носовець,відповідальна секретарка приймальної комісії.

Чернігівські університети входять у топ-200 українських ВНЗ, до них вступають абітурієнти  не лише з нашого міста. Зокрема, їдуть подавати документи з сусідніх регіонів – Сумщини та Житомирщини, а й із західної частини нашої країни. Також у  Чернігові перебуває велика кількість внутрішньо переміщених осіб, зокрема з Харківської та Дніпропетровської областей, які планують навчатися у місці тимчасового проживання.