ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Підготовка до 1 вересня: у Чернігові відновлюють 19-ту школу

Featured Video Play Icon

Менше місяця залишилося до початку нового навчального року, і у чернігівській школі №19 кипить робота. Цей заклад сильно постраждав під час вторгнення рашистів минулого року і відтоді його вихованці навчалися дистанційно. Тепер школу готують до офлайн-роботи. Ремонти у коридорах, кабінетах та залах у розпалі.

-Дуже багато було пошкоджень. Відновлено дах навчального закладу, вікна всі, 515 вікон, відновлені коридори, які постраждали від 12 ударів по навчальному закладу. Завершуються роботи по відновленню світильників, ставимо вже, – повідомила директорка школи №19 Людмила Шелупець.

Кабінети для молодших класів зараз не впізнати – відремонтовано все, від підлоги до стелі. Новенькі парти чекають першокласників.

-Було всього 12 влучань, 4 було прямих. Ця частина школи була повністю… 2 було прямих прильоти. Горів весь дах, ось тут була діра. Ось так були відновлені ці кабінети, – зазначила Людмила Шелупець.

Цьогоріч у школі №19 навчатимуться понад півтори тисячі учнів, і лише один клас буде дистанційним. До відновлення закладу долучилися чимало батьків, чиїм дітям набридли онлайн-уроки.

-Набридло вже, дуже набридло. Всі хочуть спілкування, всі хочуть швидше до школи, тому стараємося як можемо допомагати, – розповіла Антоніна, мати двох школярів.

Відновлення 19-ї школи стало можливим завдяки спільним зусиллям міської влади та меценатів. Керівництво закладу звернулося по допомогу до двадцяти благодійних організацій, і більшість відгукнулася. Тому дах школи відновлювали коштом міського бюджету, встановлення більше половини нових вікон профінансував фонд “Якість життя”, а фонд “Голоси дітей” допоміг облаштувати укриття, без якого не може працювати жоден освітній заклад.

-Зроблені дуже великі ремонтні роботи по відновленню самої зали тиру, яка розрахована на 600 учнів. Також зроблена повністю вентиляція, туалетні кімнати, повністю укриття підготовлене до того, щоб прийняти дітей, – підкреслила директорка школи №19.

Обсяг ремонтних робіт у 19-й школі такий великий, що завершуватимуть їх уже протягом нового навчального року. Останнім етапом має бути повне утеплення фасаду, яке також профінансували з міського бюджету.