ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Втричі дорожче: поліція перевіряє інформацію про закупівлю

Featured Video Play Icon

 Будівельні матеріали для відновлення людського житла – у два-три рази дорожче за ринкові. Поліція Чернігівщини проводить досудове розслідування і в межах вже порушеної кримінальної справи перевіряє інформацію щодо закупівлі Чернігівською ОВА за бюджетні кошти матеріалів для аварійно-ремонтних робіт на пошкоджених росіянами об’єктах області за значно завищеними цінами. Нагадаємо, вперше відомості про придбання будматеріалів з відкатами з’явилися два тижні тому у відео зверненні волонтера Сергія Серика, який допомагає мешканцям зі зруйнованими через війну домівками.

Кошти, які виділяв Київ, а це 100 млн, які військова адміністрація направила на департамент ЖКГ надійшли і, як кажуть, успішно вони їх освоюють. А освоюють таким чином, що закуповуючи будівельні матеріали, які повинні надходити для погорільців, по завищеним цінам х2-х3. Я наведу приклад: дошка шилівка, брус це все вони купують по 15 тисяч гривень за кубічний метр, 15 тисяч, уявіть ціна зараз дошки 5,5-6 куча пропозицій першосортна …. вона зараз стоїть нікому не потрібна а вони по 15 купують, – зазначає Сергій Серик у зверненні.

У своєму дописі волонтер зазначив, що цитуємо “риба гниє з голови, але не думав, що цей голова Чаус». А тому звернувся до СБУ, НАБУ, а також офісу президента з проханням провести ревізію закупів і цін, та покарати чиновників за пограбунок казни та людей, які сидять з розбитим житлом і без будинків зимою. Після суспільного розголосу факти з відео знайшли підтвердження і в документах – обурений співробітник будівельної компанії, що виконувала підрядні роботи на замовлення Чернігівської ОВА, поділився в мережі копією акту приймання-передачі будівельних матеріалів від області одній із громад для відбудови. Він же порівняв ціни, за якими купувала їх військова адміністрація, із тими, що тоді ж, у серпні 2022-го, були на ринку. Так, кубометр тих же пиломатеріалів дійсно можна було придбати за 5 тис 300 гривень, а не 15 тисяч, тобто майже втричі дешевше, з такою ж різницею – квадратний метр плівки, на тисячу дорожче заплатила ОВА за тонну цементу, на двісті гривень більше за кожну OSB плиту тощо.

Враховуючи важливість і суспільний інтерес цієї інформації, в день виходу нашого сюжету в ефір, 17 січня, ми направили запит голові Чернігівської ОВА з проханням надати коментар щодо цін та суб‘єктів підприємництва у яких здійснювалися вказані закупівлі, починаючи від квітня минулого року. Однак, у визначений законом термін відповіді так і не отримали. Не було зі сторони ОВА чи очільника області і офіційних заяв. Тож, звертаємося до В’ячеслава Чауса з проханням публічно прокоментувати ситуацію.

Додамо, на запит журналістів у поліції Чернігівської області повідомили, що кримінальне провадження, до якого доєднали вищезгадані відомості, відкрите за ч. 3 ст. 201-2 КК України, за якою продаж гуманітарної допомоги, використання благодійних пожертв або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном з метою отримання прибутку під час воєнного стану карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років та з конфіскацією майна.