ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Криницю Коцюбинського трансформували у віртуальну 3D-модель

Featured Video Play Icon

Велетенське «Дерево життя» або «Криницю Коцюбинського» тепер можна побачити на сайті музею Михайла Коцюбинського у вигляді 3D-моделі. На пропозицію музею створити віртуальне зображення цього мистецького твору погодилась столична рекламна компанія. Повноцінна тривимірна модель з усіма деталями та елементами збереже композицію для нащадків, а на випадок знищення її можна буде реконструювати.

Коли ми пережили ці бомбардування і загрозу руйнування музею, то з’явилось відчуття страху, що ми можемо втратити цей цінний експонат. Це унікальна скульптура дерев’яна, якої більше ніде немає і вона у нас в єдиному вимірі, – розповідає заступниця директора музею – заповідника М.Коцюбинського Наталія Коцюбинська.

Немає, навіть, світлин, які б складали цілісне уявлення про цю композицію, яка заввишки десять з половиною метрів.

Ми дуже втішені цією подією, що у нас тепер є таке і не дай Бог, щоб щось трапилось…Але раптом що, хоча б у такому віртуальному вимірі ми маємо 3D – модель, – зазначає Наталія Коцюбинська.

Багатоярусна композиція у вигляді дерев’яного чотиригранного стовпа була створена у 80 – х роках минулого століття київським художником – монументалістом Іваном – Валентином Задорожним. Через художню форму монументального різьблення подані образи героїв оповідань Михайла Коцюбинського. У наш час унікальний твір потрапив до Книги рекордів України. Повномасштабне вторгнення росії поставило перед українською музейною спільнотою завдання зберегти культурне надбання.

Основний фонд у нас понад 20 000 предметів. Це немало, скажімо. Щось було перефотографовано, але такої планової роботи з оцифрування, діджиталізації музейного фонду у нас не проводилось. Тому дуже добре, що нічого не трапилося. Інакше можна було усе втратити, – підкреслює Наталія Коцюбинська.

Музей Коцюбинського потребує оцифрування своїх фондів. Процес цей складний та коштовний. Наразі нашим музейникам допомагають європейські колеги.

У німецьких наших колег ця програма функціонує. Вони працюють і діляться своїм досвідом, як це все робити. Поки що ми навчаємось суто теоретично, до практики ще не дійшли, але в планах, звичайно ж є, – повідомила заступниця директора музею – заповідника М.Коцюбинського Наталія Коцюбинська.

А ще у планах – створення віртуальної екскурсіїі музеєм.