ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

COVID, грип, ГРВІ: ситуація із захворюваністю в Чернігові та області

Featured Video Play Icon

Захворюваність на COVID-19 у Чернігові та області поступово спадає. Про це свідчать дані обласного центру контролю та профілактики хвороб, а також  чернігівських лікарень. Минулого тижня у всій області зареєстровано 99 хворих.

-Нам доставляють близько 300 дослідних зразків, минулого тижня було доставлено, з них 18% всього були позитивні. Також йде реєстрація по швидким тестам, які проводять лікувально-профілактичні заклади, і таких тестів в тиждень проводиться десь 2-2,5 тисячі. Там теж малий відсоток позитивних, – розповідає заступник генерального директора з питань епідеміологічного нагляду Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Артем Ярошенко.

Також за даними медиків Чернігів входить у топ-5 міст України за обсягами вакцинації від COVID-19. В нашому місті щеплено 56% дорослого населення, від початку року – 840 людей. Наразі в лікарнях є препарати Pfizer та Coronavac в достатній кількості. Великий відсоток щеплених, а також набутий імунітет, і є причинами покращення епідеміологічної ситуації, кажуть лікарі.

-Якщо у нас в тих сезонах було по 70-80 хворих тільки в стаціонарі, в інфекційному стаціонарі, і більшість з них була на кисні, терапія у нас була вщент заповнена, 60-70 хворих теж, то на сьогоднішній день від 12 до 17 хворих знаходяться на лікуванні в інфекційному відділенні, – зазначає лікарка-інфекціоністка КНП «Чернігівська міська лікарня №2» Оксана Баластрик.

Рівень захворюваності на грип та ГРВІ у Чернігові зростає, але все ще залишається нижчим за епідемічний поріг більш ніж на 40 відсотків. Найбільш поширеним є вірус групи “А”.

-Грип проходить практично без ускладнень, але є певна група населення, у якої є хронічні захворювання легенів чи астма. У цих хворих грип може закінчуватися пневмонією, і найчастіше, якщо це вірусна інфекція, це можуть бути важкі геморагічні пневмонії, – підкреслила Оксана Баластрик.

Кількість вакцинованих від грипу жителів області традиційно доволі низька – близько 6 тисяч осіб. Лікарі пояснюють це тим, що щеплення в даному випадку відбувається за кошти пацієнтів.

-З року в рік ми спостерігаємо піки – це приблизно грудень, січень, лютий, березень. Може бути два піки, може бути один. Наприклад, минулого року у нас був один пік, якраз перед початком бойових дій активних, –  уточнив Артем Ярошенко.

Вакцинуватися від грипу медики рекомендують раз на рік, хоча б за місяць до початку епідсезону, щоб встиг сформуватися імунітет.