ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Якби я приїхав»: французький художник і поет презентував у Чернігові книгу про війну

Featured Video Play Icon

Мистецтво, народжене війною. У бібліотеці імені Коцюбинського презентували книгу французького художника, поета і волонтера, друга нашого міста, Педро П’єра Берже «Якби я приїхав». Збірка створена на основі вражень митця від перебування в Чернігові та області в липні 2023-го. Фарбами та поетичними рядкам автор передав побачене та почуте від місцевих жителів.

Ця ідея виникла як продовження підтримки Чернігова, яку можна монетизувати, тому що перші збірки, які вийшли у Франції французькою мовою, були продані, а виручені кошти пішли на благодійність. Тоді ж з’явилася ідея перекласти українською, щоби презентувати чернігівцям, – розповів французький художник, поет, волонтер Педро Пʼєр Берже.

Нагадаємо, малювати картини про Україну Педро П’єр Берже почав із 24-го лютого 2022-го. Тоді він узявся створювати серію монохромних малюнків «Цього місяця я там». Після спілкування з українськими біженцями з’явилася друга серія його малюнків — «Ласкаво просимо», третя ж — «Погляд на Схід» — була візуалізацією жахів війни. Однак після відвідин Чернігова майже вся творчість митця, зокрема, і збірка «Якби я приїхав», присвячені саме нашому місту.

Пʼєр Берже — це митець, і це приклад митця, коли він через себе, через свій мистецький інструментарій пропускає все, що бачить навкруги, і він малює. Сьогодні буде представлена його збірка віршів. І це насправді унікально, коли він через свої відчуття та почуття, продукує мистецький продукт. Я вважаю, для всіх нас, чернігівців, це великий приклад того, як у житті можна себе поводити, як себе реалізувати як людину, яка в житті має свою позицію, своє бачення світу, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

У межах цього гуманітарно-мистецького візиту до Чернігова Педро П’єр Берже долучився до міжнародного воркшопу «Війна, наука та емоції: (не)проговорене», а також відвідав Новоселівку, Киїнку та мікрорайон Зарічне. Серед іншого, митець просто неба інсталював свої малюнки, зокрема, і на вулиці Чорновола, у сквері Богдана Хмельницького та перед будівлею драматичного театру, де вшанували полеглих українців.

Моя робота тут складається з двох аспектів: особистого й публічного. Особистий аспект — це те, що я відчуваю, коли створюю вірші та малюнки. Це емоції, які надихають мене на творчість.Відтак я створив уже 27 віршів і багато малюнків. Публічний аспект — це те, як я спілкуюся з населенням через мої малюнки, а саме вуличні виставки. Я встановлюю їх у різних районах міста, особливо там, де є шрами війни. Також ми провели дві виставки-конференції в художньому та історичному музеях, – розповів Педро Пʼєр Берже.

Зараз Берже створює нову серію картин — «Жінки обирають життя». У роботах він зображує силу і волю українських жінок — митець спілкується з дружинами полеглих героїв, згодом переносячи їхні долі на полотна та у вірші. Відтак низку примірників збірки «Якби я приїхав» художник подарував місту для підтримки родин загиблих, ще декілька — передав бібліотеці імені Коцюбинського. Уже незабаром вони будуть доступні для читачів книгозбірні.