Факт-новини: оперативні сюжети

Врятувати життя: чернігівські волонтери здали кров для ЗСУ

Featured Video Play Icon

– Я, як свідомий громадянин, знаю, що це може врятувати чиєсь життя, – каже  донорка Христина.

Волонтерка Христина не вперше приходить здавати кров. У неї друга позитивна група яка є досить популярною, а тому вона впевнена, що її потребує велика кількість людей. Проте саме ця донація – особлива – жінка учасниця соціальної акції, яку благодійний фонд “Рокада” провів у межах всеукраїнської кампанії “16 днів проти насильства, 5-го грудня. Дата символічна – в Міжнародний день волонтера. Здавали кров не лише добровольці, а й небайдужі містяни, які розуміють важливість регулярних донацій, особливо в умовах повномасштабної війни.

Сьогодні всі учасники, здаючи кров, приходячи сюди отримують інформацію про види, ознаки, прояви насильства, знайомляться з героями, супер героїнями жінками, які в нас на Чернігівщині присвятили своє життя боротьбі з насильством. Ми збирали історії людей, які працюють з протидією насильства, і наразі на другому поверсі є виставка цих історій, цих людей, опис їхньої роботи, що спонукало їх боротися з насильством, як вони до цього прийшли. Також рекомендації від них усім учасникам, – розповів психолог з питань гендерно зумовленого насильства БФ “Рокада” Олександр Гапон.

Нагадаємо, з 25-го листопада до 10-го грудня в Україні та у світі триває кампанія “16 днів проти насильства”. Аби всі, хто страждає від подібних проблем були почуті. Акцію здачі крові провели під гаслом “Сміливі знати: це – насильство”, адже організатори хочуть наголосити, що багато людей, які бажають стати донорами, стикаються з нерозумінням та протидією з боку своїх родичів або друзів. Проте, волонтери запевняють, що кожен повинен самостійно вирішувати, що робити зі своїм тілом.

БФ “Рокада” вже понад 20-ть років долучається до акції “16 днів проти насильства” та проводить заходи з інформування та підвищення свідомості людей до цієї проблеми. Я сам є донором і люди, коли здають кров, вони рятують чиєсь життя, а коли дізнаються інформацію про насильство, куди звертатися, вони можуть врятувати десятки життів, – зазначив Олександр Гапон.

Також власним прикладом учасники акції показали, що здавати кров безпечно та навіть корисно, адже майбутніх донорів безкоштовно перевіряють на різноманітні захворювання, наприклад, на ВІЛ та гепатити. Директорка Чернігівського обласного центру крові Лілія Бузницька сподівається, що після такої акції кількість людей, що регулярно здаватиме кров, збільшиться. Жінка розповідає, щоденно донорами стають 20-30 осіб, але для того, щоб забезпечити потребу, необхідно хоча б 30-40.

– Потреби в компонентах крові є завжди. На сьогодні також є потреба в компонентах крові, особливо з негативним резус-фактором. Такі благодійні акції дуже сприяють розвитку донорства, тому сьогодні от ми чекаємо біля ста людей, які прийдуть добровільно, здадуть кров і допоможуть людям, – каже директорка Чернігівського обласного центру крові Лілія Бузницька.

– Мені здається, що кожна людина, яка здає кров на донорство, вона є волонтером, вона сильно допомагає суспільству таким чином, – говорить донорка Ангеліна.

Хочеться допомагати людям, вірити в те, що моя кров допоможе комусь врятувати життя, – додає донорка Олена.

До здачі крові у межах кампанії “16 днів проти насильства” долучились понад 50 волонтерів, а також свідомі чернігівці. Подібну акцію також провели й в 11 інших областях України.