Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення та інновації: як «aWARe Zone» допомагає молоді Чернігова

Featured Video Play Icon

Спочатку пандемія коронавірусу та локдауни, а потім і повномасштабне вторгнення з усіма його наслідками. Своєрідною відповіддю на ці виклики стало відкриття в лютому цього року простору «aWARe Zone». Перший такий центр за сприяння міжнародних партнерів відкрили в Мукачеві ще в травні 2022-го. Чернігів став другим у списку містом. Уже впродовж пів року «aWARe Zone» функціонує та є локацією, де можна провести час цікаво та з користю.

– У нас майже кожного дня проходять цікаві заходи: навчання, ораторський клуб, менторська програма, групи психологічної допомоги, англійський клуб. Якісь ще заходи, які пропонуємо не тільки ми, але й інші громадські організації можуть вільно прийти, тут провести свої заходи. Усе це безкоштовно, тобто ми це створювали для того, щоб громадський сектор розвивався, у них був безкоштовний класний відкритий простір, де створюються цікаві ініціативи для міста і для України в цілому, бо це може бути глобально, – розповіла депутатка ЧМР, координаторка простору «aWARe Zone» Юлія Дарницька.

Юлія Дарницька реалізовує в хабі менторську програму, у межах якої допомагає учасникам визначитися з інтересами, ділиться досвідом, а також здобутками знайомих, колег, та спонукає молодь створювати власні проєкти. Серед активних учасників життєдіяльності простору й Ольга Дзержинська. В «aWARe Zone» вона курує програму з медіаграмотності.

– Молоді дуже потрібно знати, що є такі дійсно виклики, що ворог наш може також маніпулювати інформацією, може перекручувати інформацію, може подавати іншу інформацію. Ми повинні розуміти, що зони, котрі є на лінії розмежування, прикордонні зони, їм можуть транслюватися інші новини. І ми повинні розуміти як молоді взагалі розмежовувати ці поняття, і пояснювати нашим близьким: батькам, нашим бабусям, дідусям, — щоб вони розуміли, що це неправильна інформація, що ця інформація йде не від України, а що це пропаганда нашого ворога, – уточнює голова Молодіжної ради при Донецькій ОВА, кураторка програми з медіаграмотності «aWARe Zone» Ольга Дзержинська.

Організатор ораторського та дискусійного клубів Андрій Жихарєв зазначає: молодому поколінню бракує живого спілкування. Цьому сприяла поява соцмереж та перехід комунікації у віртуальний світ, а також повномасштабна війна.

– Ми живемо в дуже соціальному світі. І вміння комунікувати, доносити свої думки, іноді переконувати, відстоювати свою позицію, знаходити друзів, знаходити знайомства — це все дуже важливо й дуже впливає на успіх людини. Саме тому ораторські навички дуже корисні в житті, – зазначив член ГО «Українська монолітність» та «Платформа громадських діалогів», організатор ораторського та дискусійного клубів «aWARe Zone» Андрій Жихарєв.

Незабаром в «aWARe Zone» відкриють й історичний клуб. Його організатори планують популяризувати науку, залучати молодь до вивчення подій, що трапилися в минулому, та довести: історія може бути цікавою. Зокрема, на презентації ініціативи показали, як засвоювати інформацію через інтерактивні вікторини.

– Ми маємо дбати про те, щоб зберігати саме ту історичну ниточку, яку прослідковуємо, і саме вивчати свою історію рідну, щоб розуміти, як це відбувалося насправді, а не те, як подається нам «із-за порєбріка», через призму викрученої історії, і де зроблені акценти саме на більш промосковських наративах, які ще писалися за часів Катерини Другої, – каже член ГО «Українська монолітність», очільник історичної спільноти «aWARe Zone» Олександр Ворушило.

«aWARe Zone» — не лише простір для розвитку молоді, проведення івентів та реалізації ініціатив. Це й коворкінг, куди може завітати кожен бажаючий аби попрацювати. За шість місяців існування хаб прийняв велику кількість молодіжних активістів. Деякі з них жартують: простір став для них другим домом.

– Дуже добре, що тут можна знайти людей із різними інтересами, з різними поглядами для того, аби можна було реалізовувати якісь такі проєкти. Я жартую вже з друзями, що я тут живу, тому зазвичай десь раз на тиждень я буваю тут точно. Або на якийсь захід, або просто так, знаєте, тут також є коворкінг, тому я буваю тут досить часто, – зазначає Станіслав.

– «aWARe Zone» — це достатньо таки гнучкий простір, де можна і співати, і танцювати, і дивитися якісь фільми, просто розмовляти між собою, – підкреслює Іван.

В «aWARe Zone» кажуть: у Чернігівській області є багато можливостей для молоді, адже міжнародні донори долучаються до різних проєктів і готові фінансувати та підтримувати постраждалі від війни громади. Стежити ж за роботою хабу, долучатися до участі в заходах, а також запропонувати власні ініціативи на реалізацію можна на сторінках «aWARe Zone» в соціальних мережах.