ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Штрафи за торгівлю без касових апаратів повертаються: кого перевірятимуть податківці?

Featured Video Play Icon

З 1 жовтня в Україні знову штрафуватимуть підприємців за невикористання РРО. Цього вимагає закон України №3219, який набув чинності 1-го серпня.

-Ті порушення, які були вчинені суб’єктами господарювання в період з 1 січня 2022 року по 1 жовтня 2023 року, вони повністю скасовуються і до суб’єктів господарювання застосовуватись не будуть тільки в тому разі, якщо вони не здійснювали торгівлю підакцизною продукцією, – повідомив начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Чернігівській області Юрій Романченко.

Норми нового закону не стосуються підприємців, які працюють на тимчасово окупованих територіях, та на територіях, де ведуться (або можливі) активні бойові дії. Категорії підприємців, для яких використання РРО обов’язкове, залишаються незмінними – наприклад, ФОПи 1-ї групи, які торгують на ринках, можуть і надалі робити це без касових апаратів.

-Окрім цього, зменшено розмір штрафних санкцій за невикористання РРО для суб’єктів господарювання, які не здійснювали торгівлю підакцизними товарами, не є платниками ПДВ і не здійснюють реалізацію складних побутових виробів, ювелірних товарів. Для них встановлені штрафні санкції за непроведення через РРО, невидачу фіскального чеку в розмірі 25% за перше порушення і 50% за подальші. Раніше це було 100 і 150 відсотків відповідно, – зазначив Юрій Романченко.

Використання РРО стало обов’язковим для більшості підприємців ще 1 січня минулого року. Як маленькі кав’ярні, так і великі магазини та приватні клініки мають видавати своїм клієнтам чеки. Документ, який підтверджує продаж товару або надання послуги, може стати їм у нагоді.

-Цей чек може знадобитись в документах про вакцинацію. Це більше в поліклініці, якщо батьки роблять вакцинацію в приватній клініці, то вони надають в поліклініку повну інформацію. Якщо якісь нюанси, не дай боже ускладнення чи реакції, то ми також маємо надати всю інформацію – ось наші документи, вакцина зберігалась, умови зберігання, ланцюжок холодовий. Є чек, що ця вакцина куплена тоді-то, введена тоді-то. Третій варіант – коли батьки вирішують всілякі юридичні аспекти під час розлучень, коли або мати або батько кажуть, що ми оплачуємо дитині лікування, і це має бути підтверджено оплатою, чеками, – розповіла співзасновниця медичного центру Любов Фіалковська.

За даними Державної податкової інспекції, наразі у Чернігові працюють майже 11 тисяч ФОПів 2 та 3 категорій, яким за законом необхідно використовувати РРО. Близько 2,5 тисяч із них поки не зареєстрували свої апарати.