ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення після ракетного удару: благодійники допомагають чернігівцям встановити вікна

Featured Video Play Icon

– Переді мною було полум’я, потім якийсь такий запах неприємний і мене аж підкинуло.

Пенсіонерка Лідія Андрєєва — мешканка будинку на вулиці Борисоглібська, 10. Момент, коли росіяни здійснили черговий терористичний акт, влучання у драмтеатр, застав її вдома. Жінка згадує, тоді була в шоковому стані.

– Викликали швидку. Я лікувалася два чи три тижні. Усе було погано мені, – згадує чернігівка Лідія Андрєєва.

Ударною хвилею у квартирі чернігівки пошкодило вікна, більшість із них розлетілися дрібними уламками. Повернути до домівок, що постраждали від удару 19 серпня, тепло та затишок відгукнулися благодійники. Серед них — Данська рада в справах біженців. Гуманітарний штаб, який після останньої ракетної атаки сформувала місцева влада, став містком комунікації між громадою Чернігова й такими організаціями. Люди мали можливість зареєструватися на отримання допомоги з відновлення житла, зокрема дверей, вікон. Після — відповідні фахівці проводили технічну оцінку завданої шкоди та самі роботи. Онука Лідії Анастасія розповідає, для них це суттєва підтримка.

Вже холоднішає. Вікна тут і так старі були, а з новими вікнами буде набагато тепліше й комфортніше жити. До того ж, бабуся живе сама й ми іноді допомагаємо, приїжджаємо, але так вона сама тут, – розповідає чернігівка Анастасія Фальчевська.

Допомогли благодійні організації Чернігову і з відновленням місць загального користування.

Нагадаємо, ворожий удар 19 серпня пошкодив 82 багатоквартирні будинки. Міська рада закупила матеріали для поточних ремонтів покрівель та вікон у під’їздах – їх виконували силами комунальників, а також профінансувала реконструкції шести найбільш постраждалих дахів. Роботи здійснювали по пришвидшеній процедурі, аби до холодів привести все в належний стан. На сьогодні 3 повністю накриті покрівлею.

– Для того, щоб унеможливити потрапляння опадів, усі покрівлі накриті геомембраною для того, щоб не потрапляли опади на покрівлі, а відповідно й до квартир. Ведуться роботи по накриттю саме вже. Затримка трохи з поставкою матеріалів, але доганяємо сроки, – зазначив заступник начальника управління ЖКГ Євгеній Дейнеко.

У шести будинках, де проводився капітальний ремонт, виконали й гідравлічні випробування, зазначили в КП «Деснянське», а тому питання із забезпечення осель опаленням не стоїть. Завершити всі роботи на пошкоджених будинках мають до кінця жовтня.