ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Спроба дискредитувати місто: Ломако назвав «фільчиною грамотою» результати держаудиту

Featured Video Play Icon

Чергова спроба дискредитувати роботу міста і дезінформувати суспільство – так виконувач обов’язків очільника Чернігова прокоментував результати фінансової перевірки бюджету громади Держаудитслужбою, їхні заяви про понад 2 млрд гривень збитків і відкриті кримінальні провадження. Відповідну інформацію інспекція оприлюднила і на своєму офіційному сайті та в соцмережах. 

Власне, звіт держаудиту, основні його позиції та цифри, Олександр Ломако проаналізував публічно 13 лютого під час загальноміської наради.

Це не аудит, це фількіна грамота. Вона нічого спільного з аудитом не має. Мета дуже проста – дискредитувати місцеву владу, залякати посадових осіб, аж цілих 14 кримінальних справ вони сказали, що порушили, ну вже буде 114 у нас кримінальних справ, і дезінформувати суспільство. Начебто, голосна цифра 2,3 млрд гривень. Це мета чисто вислужитися перед замовниками цього чиновниками з центру – показати, як вони ефективно працюють, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Сам аудит тривав впродовж кількох місяців з інспекціями у виконавчому комітеті, управліннях та на комунальних підприємствах міста, і охоплював період від 1 квітня 2021-го до 30 червня 23-го року. У публікаціях служби зазначається, що він цитуємо “виявив серйозні порушення чинного законодавства, а загальна сума недоліків та порушень сягає 2,3 млрд грн”.

Сюди, за словами Ломако, вони порахували як “втрачені вигоди” пільги на землю для КП, органів державної влади та військових частин, що стоять на нашому захисті, кошти, які чернігівцям нараховують як субсидію на оплату оренди земельних ділянок приватного сектору, виставлені податковою рахунки підприємцям, котрі вони не сплатили, до яких місто взагалі не має відношення.

Найцікавіший пункт вони взяли ставки, по яким міська рада підприємцям нараховує плату за землю, сказали, що якби вони були вищими на рівні хоча б 6% за досліджений період, то можна було б отримати ще 171 млн гривень. Це що не шкідництво? Під час війни ці підприємства які лишилися в місті, які працюють в цих складних умовах, багато пошкодженого майна, бізнес який тут лишився і створює завтрашній день міста, працює на нього, вони пропонують йому підняти податки, щоб доотримати в місто додаткові 171 млн гривень і нараховують нам це уже теж як збитки – недоотримана вигода громади. Це що, аудит?,- повідомив Олександр Ломако.

Вважають аудитори, і що місто потенційно може в майбутньому втратити території на суму майже 807 млн грн.

Це повʼязано з зеленими зонами. Вони взяли ринкову вартість землі, причому не чернігівську, навіть, вище, ніж чернігівську і пишуть: Ялівщина – 168 га, це 580 млн збитків, Глушець озеро – 40 га, теж збитки, урочище “Святе” – 44 га,  міський парк культури і відпочинку – 11,2 га, теж збитки, і нарахували 807 млн збитків. Це вони пропонують нам продати ці всі землі: ялівщина, глушець, міський парк, і тоді у нас не буде збитків 807 млн гривень? Добра така пропозиція, нічого не скажеш, – констатував Олександр Ломако.

Виконуючий обов’язки міського голови каже, серед так званих неефективних управлінських рішень, а отже, збиткових, у звіті – програма трансформації мережі громадського транспорту з частковою компенсацією перевізникам за кілометр, що змусила їх працювати на умовах міста: їздити за графіками і на якісних сучасних автобусах. А також придбання нового трансформатора на ТЕЦ замість знищеного росіянами, без якого не було б світла і тепла, купівлю медичного обладнання для лікарень, виплата зарплат членам ВЛК, облаштування спостережних пунктів навколо Чернігова тощо.

Ну от я вам всі ці 2,3 мільярди розклав. Ну що, як це можна прокоментувати? Феєрична пропозиція: розпродайте всю землю, не купуйте медичне обладнання, не купуйте трансформатор, вдвічі підвищіть податки – і буде вам всім щастя. В мене логічне питання тут постає: на кого працює цей аудит? Точно не на громаду, точно не на державу. Може, на ворога працює, або відпрацьовує замовлення? Тому що я нагадаю, кілька місяців тому був теж скандал повʼязаний з роботою цих аудиторів, коли вони ледь не заблокували виробництво дронів і всієї зброї в Україні. Це ж точно не на користь України робилося. Тепер вони хочуть паралізувати роботу міста , – наголосив Олександр Ломако.

Під час наради Олександр Ломако також дав доручення юристам вивчити звіт і подати до суду, раніше з приводу роботи аудиторів міська рада зверталася і до Служби безпеки України. Повного тексту звіту на офіційних ресурсах інспекції немає, а наявні публікації, за словами в.о. очільника Чернігова, не відповідають тому документу, який отримало місто.