ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Від протезування до проєктів критичної інфраструктури: результати поїздки делегації міста до Європи

Featured Video Play Icon

Від протезування, трансплантації та молодіжних обмінів – до реалізації проєктів в критичній інфраструктурі та містобудуванні. Про результати поїздки чернігівської делегації до Європи і підписання в її рамках стратегічно важливих угод про партнерство з двома визначними містами – французьким Реймсом та німецьким Аахеном – йшлося на щотижневій нараді в муніципалітеті. Більше тижня насиченого графіку, в якому заходи з нагоди завершення Другої світової війни в місті, де було підписано Акт про капітуляцію нацистської Німеччини, участь у церемонії нагородження України премією ім. Карла Великого, отримання Прапору Честі від Ради Європи, численні зустрічі та перемовини з політиками, підприємцями, архітекторами, громадськими діячами а також Президентом європейського інвестиційного банку, – все заради майбутнього Чернігова.

 -Чернігівці заслужили і ми були вражені тим рівнем підтримки і поваги до нашого міста, який було продемонстровано. Це було дуже щиро. Це не демонстрація підтримки конкретним людям, чи тим, хто приїхали, чи керівництву міста, а всім мешканцям громади міста Чернігова, міста героїв, яке стало щитом від зла і захистило і Україну, і Європу – вони тільки зараз це починають трошки розуміти, що і їх ми захищаємо. Це, зрозуміло, стратегічна співпраця. Але, в першу чергу, моральна підтримка для нашого міста, тому що вона демонструє, що ми не одні в цій боротьбі, і в боротьбі за Україну, і в боротьбі за цінності демократії, місцевого самоврядування, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Партнерство з європейськими містами такого рівня як Реймс та Аахен – це про визнання і дружбу на багато років вперед, що виливається в досвід, допомогу в тих чи інших питаннях, спільне напрацювання та реалізацію проєктів, і вже сьогодні має певні результати, зазначили учасники та учасниці делегації.

-В цілому, загальні напрямки, які нам вдалося обговорити з представниками муніципалітетів – це напрямки водопостачання і водоочищення, це напрямок зеленої енергетики, яка зараз дуже популярна в Європі, напрямок сміттєпереробки, розвитку інфраструктури. Також плідні напрямки в галузях освіти, науки, культури, музейної співпраці, – повідомила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

Так, наша група молоді взяла участь у театральному фестивалі з хореографічною виставою в Реймсі, планується поїздка до Франції чернігівських дітей, які через війну залишилися без батьків, на канікули для відпочинку та реабілітації. Обидва міста-партнери готові надати нам консультаційну підтримку для внесення наших пам’яток до світової спадщини ЮНЕСКО, а Аахен розглядає можливість планування і дизайну одного з скверів у Чернігові. Крім того, очікується рішення по переговорах із керівництвом клінічного госпіталю Реймса щодо протезування містян, які втратили кінцівки через війну.

Керівництво взяло місяць для того, щоби детально вивчити це питання, провести перемовини в колективі  і через місяць, як нам було сказано, ми чекаємо все ж таки на позитивне вирішення цього питання, на підписання меморандуму відповідного і мати можливість направляти туди необхідну категорію пацієнтів. Також, як можливість для подальшого сумісного лікування пацієнтів, проведено перемовини щодо трансплантації нирки тим пацієнтам, яким це буде необхідно, – зауважив  генеральний директор Чернігівської міської лікарні №2 Владислав Кухар.

 Третій напрямок співпраці в галузі медицини, що нині вивчається французькою стороною – постачання апаратури, що була у використанні, але з терміном експлуатації не більше п’яти років. Чернігів натомість, розгляне можливість залучення коштів для реконструкції ТЕЦ, що після повернення у власність громади потребуватиме відновлення і модернізації, а також об’єктів Чернігівводоканалу та мережі громадського транспорту.