ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Латвія планує виділити 2 млн євро на відновлення Чернігова

Featured Video Play Icon

Латвійська делегація на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом в Україні Ілгварсом Клявою та міністеркою економіки Латвії Ілзе Індріксоне завітала 23-го травня до Чернігова. В муніципалітеті міжнародні партнери та представники міської ради обговорювали відбудову нашого міста після російської навали. Уряд Латвії наразі планує виділити 2 мільйони євро для відновлення Чернігова.

-Я вважаю, що ми могли б допомогти Чернігову з дитячими садками, з обладнанням для них. Також мені показували підприємство «Чернігівводоканал», і, думаю, ми могли б долучитися і до цього проєкту. Також ми звернулися до наших підприємців щодо будівництва модульних будинків¸ які обладнані всім необхідним і утеплені, – повідомив державний секретар міністерства економіки Едмундс Валантіс Латвії.

Латвія є одним з найбільш партнерів України і Чернігова зокрема. Після повномасштабного російського вторгнення латвійці одні з перших надали гуманітарну допомогу, дипломатичну та військову підтримку, а Огре став містом-побратимом Чернігова.

-На жаль, у міста немає можливості відновити всі об’єкти, ми розуміємо це. Ми розуміємо, що пріоритети держави зараз це воєнні дії і оборона країни. Тому ми дуже активно працюємо з міжнародними донорами для залучення їхньої допомоги для відновлення Чернігова, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Представники міської ради поінформували латвійських партнерів про першочергові потреби Чернігова. Наразі це відновлення потужностей КП «Чернігівводоканал», зокрема підземних комунікацій, а також забезпечення обладнання для закладів освіти, які відновлюють після російської військової агресії. Саме на ці напрямки буде спрямовано фінансову допомогу після підписання угоди-партнерства.

-Зараз уряд займається тим, щоб розробити всю необхідну документацію для підписання угоди. Думаю, все буде готово вже найближчим часом. Дякую за технічний опис, я думаю що ми зможемо одразу після підписання необхідної документації перейти до практичної сторони, щоб надавати вам підтримку, зазначену в проєкті, – розповіла  міністерка економіки Латвії Ілзе Індріксоне.

Підтримка Чернігова продовжиться і після завершення війни – як у відбудові, так і реалізації нових проєктів, – запевнили латвійські високопосадовці.