ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Від маскувальних сіток до дронів і автомобілів: що потрібно воїнам і чому збори це справа кожного?

Featured Video Play Icon

Від сухпаїв, хімічних грілок і буржуйок – до безпілотників та автомобілів, оснащених ракетними установками. Такі запити від військових з передової на різних напрямках нині найчастіше закривають волонтери ГО “Бекет”, об’єднавшись з іншими організаціями. Щоправда, кажуть, з кожним разом все важче, і здебільшого силами мешканців тих міст, що ближчі до лінії фронту, та європейців. Потреб же у бійців не меншає і всі вони, буквально, на зараз.

Стало набагато складніше, ніж на початку повномасштабної. На жаль, для багатьох людей в Чернігові війни вже немає, бо вони не чують, тут вже не грюкає, не стукає, не бахкає, і вони думають, що це вже десь далеко, не у нас. Важливо пам’ятати і розуміти те, що як то кажуть, якщо людина забуває, де фронт, то завтра фронт буде в неї. І якщо ви, наприклад, сидите десь в кафе, або в ресторані, відпочиваєте – немає нічого проти відпочинку, але ви повинні всі пам’ятати, завдяки кому, – зазначає голова ГО «Бекет» Олександр Вайло.

Те, що зберігає та рятує життя захисників і захисниць, а також допомагає нищити ворога – взаємозалежні речі, відсутність яких сьогодні може вартувати нашого “завтра”. Так, до щоденної копіткої роботи на маскувальних сітках та окопних свічках добровольців “Бо можемо” додалося виготовлення таких необхідних військовим FPV-дронів. Вартість однієї такої “пташки”, точніше, комплектуючих і матеріалів, в середньому 12 тисяч гривень на противагу мільйонним збиткам, яких вона може завдати противнику. Збирають же їх самотужки самі волонтери.

Збори йдуть повільно просто тому, що люди не усвідомлюють важливості кожної своєї гривні. Буквально: десять чоловік по дві гривні – це пропеллер. Зрозуміло, що це штука, яка летить в один кінець. Але один оператор, якщо він вмілий і є реальна динаміка бою, то він за день, в принципі, їх може використати більше десяти. Тому, умовних 10 дронів, які збирає наша організація, це йому на день роботи. І якщо один дрон підпалить російський танк Т-90, наприклад, чи Т-74, та не важливо, хоч що небудь, якусь броню, то ті 400 доларів, які ми витратили на комплектуючі, вони окупляться в десятки разів, – зауважив голова ГО “Об’єднання добровольців “Бо можемо” Андрій Галюга.

За словами волонтера, в умовах повномасштабної війни, кожен із тих, хто не в армії, навіть учні молодшої школи, можуть і мають бути корисними. Важливо, аби було розуміння реальних потреб і відчуття персональної відповідальності.

Війну починають військові, а закінчують вчителі, лікарі, електрики, всі, хто завгодно, дизайнери, художники, всі, хто залишається. І якщо говорити про залучення громади до цього всього, то буквально ми зустрічалися з людьми, які за 100 км приїхали сюди вчитися плести маскувальні сітки. Вони найкраще вміють садити картоплю в селі, найкраще, але їм доведеться плести маскувальні сітки, тому що їхні хлопці, з їхнього села, служать і захищають нашу країну. Тому питання “робити, хто, що може” треба доповнювати ж наступною фразою – “робити, хто, що може, з того, що потрібно”, – зазначає Андрій Галюга.

Звітами і зборами на те, без чого хлопцям і дівчатам, які щодня у пеклі, ніяк, вже майже два роки заповнена стрічка і волонтерки Наталії Орлової. Ударні БПЛА, тепловізори та приціли, і такі дрібниці як от ліки від застуди чи термоодяг, що все ж складають значну статтю витрат. Каже, попри втому, зимову комуналку і здорожчання всього, люди з її аудиторії, можливо, і менше, але продовжують донатити. Більшість сум – невеликі, але дозволяють закривати “банки” з чотирма нулями інколи лише за кілька годин. 

Якщо ти там не можеш – роби тут все, що ти можеш робити, а тут багато роботи насправді є тої, що допоможе хлопцям на фронті. Ми віримо і діємо. Тому що, знаєте як: помоліться там за хлопців. Однією молитвою нічого не буде. Якщо у хлопців нема тепловізора, то чарівним дивом молитва не спрацює. А якщо молитва і тепловізор – це вже веселіше. Треба виховувати в собі цю свідомість. Ми хочемо жити в своїй країні і якщо і їхати з цієї країни, то тільки за власним бажанням, а не тому, що хтось прийшов і вигнав тебе з твого будинку, – підкреслила голова БФ «Північний янгол» Наталія Орлова.

Позиція волонтерів спільна: крім віри і єдиного бажання всієї країни про перемогу, повинні бути дії. Наприклад, встановити щоденний або щомісячний автоплатіж, або взяти звичку починати ранок із пожертвування. Бо насправді важливий кожен збір і кожен донат.

Або ми об’єднуємося, або нам…. Не хочу говорити це слово в ефірі. Я думаю, кожен розуміє, що це за слово, – підкреслив Андрій Галюга.