ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Рік на посаді: Олександр Ломако прозвітував перед громадою

Featured Video Play Icon

Рік боротьби, стійкості, відновлення, міжнародної співпраці і підтримки ЗСУ. 

1 лютого на відкритій зустрічі відбувся звіт виконувача обов’язків міського голови Олександра Ломако про підсумки зробленого за рік перед територіальною громадою. Нагадаємо, Ломако став до виконання обов’язків з 2 лютого 23-го року, коли вступило в дію рішення Яворівського суду Львівської області про відсторонення від займаної посади терміном на 1 рік  обраного чернігівцями міського голови Владислава Атрошенка. 

2 лютого, згідно Закону “Про місцеве самоврядування”, як секретар міської ради, я почав виконувати обов’язки міського голови. Рік тому Головним завданням на цьому першому етапі після рішення судів я бачив дати кілька важливих сигналів нашим партнерам, міжнародним партнерам, про те, що тут є надійні партнери, з якими можна продовжувати співпрацювати, які тримають слово, які будуть виконувати досягнуті домовленості.

Чернігівцям, яких ми ставили за мету повернути в місто, тому що місто без людей не має  майбутнього, але чернігівці дуже сильно обурювалися, у них опускалися руки від того, як вчинили з міським головою, і як вчиняють з містом. Їм треба було дати сигнал, що місто буде продовжувати рухатися курсом, який вони підтримали на виборах, і дати сигнал нашій команді, що попри відсторонення нашого лідера, ми і далі будемо працювати разом, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Працювали в умовах тиску на міську раду і депутатів, при спробах зірвати сесії, а також з постійними обшуками в робочих кабінетах і вдома, каже Ломако. Та незважаючи на всі виклики, міська рада довела здатність ефективно керувати та забезпечувати чернігівців всіма базовими послугами.

Моя позиція була чітка і однозначна: займатися відновленням міста, співпрацею з партнерами, його стратегічним розвитком має обрана чернігівцями міська рада, а не призначені з Києва чиновники. Якщо б містом займалася протягом цього року військова адміністрація, Чернігів би весь заріс будяками, – зауважив Олександр Ломако.

Європейці і Захід в цілому стали на сторону місцевого самоврядування і чернігівців. Попри рішення судів, системну дискредитацію, продовжили співпрацю з місцевою владою всі партнери, нагалошує Олександр Ломако. Місто отримало Прапор Честі від ПАРЄ. За цей рік новими партнерами Чернігова стали 5 міст: фінська Лаппеенранта, німецький Аахен, французькі Рейм і Сен-Дені, а також американский Вайт-Плейнс.

Розмір допомоги, яку місту вдалося залучити у 23-му від міжнародних партнерів для відновлення Чернігова, склав 750 мільйонів гривень.А нещодавно в ході переговорів з Латвійською стороною вдалося досягти домовленостей і до 2026 року Чернігів отримуватиме до 2 мільйонів євро в рік у вигляді конкретної допомоги для громади, у 2024-му це відновлення 19 садочка, що постраждав від ворожих обстрілів. 

Для нас це питання стратегічної співпраці, залучення технологій і досвіду. І що не менш важливо під час війни – це демонстрація всім чернігівцям, що ми не одні. Нас підтримує весь європейський цивілізований світ в нашій боротьбі з російською агресією. З нами хочуть дружити, нам допомагають, нам вірять, – підкреслив Олександр Ломако.

Спільно з партнерами було реалізовано ряд проєктів з відновлення міста після ворожих атак. На Дрозда люди, що втратили житло та внутрішньо переміщені родини змогли заселитися у 112 укомплектованих квартир. На базі 3ї лікарні відкрито сучасну модульну лікарню. Іззовні залучали кошти на відновлення наших шкіл і садочків, разом з тим, модернізували освітній простір і робили його дійсно цікавим для дітей і вчителів. Якісна та безпечна освіта – серед пріоритетів. Попри те, що 80% закладів або зруйновані, або пошкоджені, на сьогодні у Чернігові очно працює 28 шкіл, де навчаються 23 тисячі учнів та учениць, а також 41 дитсадок, який відвідує 7 тисяч дошкільнят, ще тисяча місць є вільною. 

Я скажу, без перебільшення: у цьому плані Чернігів – чемпіон. Немає міст, які постраждали, які зазнали таких руйнувань по сфері освіти, в яких би стільки дітей вчилися, – констатував в.о. Чернігівського міського голови.

Попри обмежені можливості бюджету вдалося оновити транспортну мережу. З доріг міста зникли старі іржаві маршрутки. Щодня працює 103 автобуси, з яких 85 – низькопідлогові і 50 22/23-го років виробництва, а також 56 тролейбусів. Було відновлено рух електротранспорту на ЗАЗ та Бобровицю. За кошти місцевого бюджету придбано 6 тролейбусів і перший з автономним запасом ходу.

Придбання таких тролейбусів в перспективі забезпечують сполучення з тими районами, з якими раніше не було і не могло бути транспортного сполучення.11.19 У мене гарна новина для мешканців мікрорайону Шерстянка. Ми реалізуємо свій задум, і в цьому році я думаю, навіть до кінця 1 півріччя ми запустимо тролейбус на Шерстянку, – сказав  Олександр Ломако.

За словами Олександра Ломако, в першому кварталі має бути відновлено пільгове сполучення і для жителів Подусівки. Ще одна новина – на базі 2-ї міської лікарні у 2024-му працюватиме перший комунальний МРТ. Також серед планів – придбання медичного обладнання для реабілітації бійців та завершення робіт по створенню меморіального комплексу “Ялівщина”, гідного вшанування оборонців Чернігова. Наступним кроком буде військовий меморіал на Яцево.

Завдання громади – робити все від нас залежне для досягнення перемоги. Тож головний пріоритет був і залишається – підтримка Збройних сил і родин воїнів, забезпечення обороноздатності міста, реабілітація бійців. На ці напрямки місто спрямувало торік понад 537 мільйонів, а у 24-му разом з військовим ПДФО ця сума може становити 1,4 мільярда. 

Всі кошти, які ми використовуємо з бюджету, вони йдуть на два сьогодні основні напрямки – це відновлення того, що місці зруйнували росіяни, і це допомога нашим військовим, щоб вони більш ефективно вбивали росіян на фронті, захищаючи нашу країну. Тому хочеться в цьому році, щоб ми максимально підтримали наші військові частини, які на передовій, або які захищають Чернігівщину, і зробили кроки по відновленню міста, – зазначив Олександр Ломако.

Чернігів – приклад злагодженої командної роботи, коли кожен мешканець громади тут, на своєму місці, робить все заради перемоги. Саме завдяки цьому місто пережило цей надскладний рік, рік перешкод і випробувань. 

-Єдність – те, що забезпечить нам Перемогу. Воювати треба з ворогом, воювати треба не один з одним. Прикро, що Чернігів опинився на передовій боротьби за демократію і за місцеве самоврядування.

400 років тому наш Чернігів уже мав Магдебурзьке право – статус європейського міста зі своїм самоврядуванням. З тих пір Чернігів стоїть на захисті основних свобод і цінностей. Одна з них демократія – протилежність диктатури. Справедливий суд – протилежність свавіллю. І є цінність захисту інтересів чернігівців – протилежність інтересам і командам центральної влади. За це ми будемо боротися.

За це сьогодні стоїть Чернігів. За це сьогодні воює вся Україна. Проти рабства. Проти диктатури. Проти зла. І ми не відступимо в цієї боротьбі. Не дозволимо ображати Чернігів, – наголосив Олександр Ломако.

Чернігівці, що прийшли заслухати звіт виконувача обов’язків міського голови також мали змогу поставити свої питання чи поспілкуватися з ним. А військовослужбовці 8 навчального центру держспецтрансслужби вручили Олександру Ломако подяку за співпрацю та постійну підтримку.