ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові за кошти благодійників відновлюють облдрамтеатр, пошкоджений ракетним ударом

Featured Video Play Icon

У Чернігівському обласному музично-драматичному театрі імені Шевченка запрацював центральний вхід. Там завершено монтаж двох прохідних галерей. Одна з них слугуватиме як аварійний вихід, а через іншу до будівлі потраплятимуть відвідувачі. Працює усе необхідне: дві невеликі сцени, укриття, вбиральні, буфет, на звичне місце повернулася каса з квитками.

Ці галереї – це є безпека для людей, безпека для глядачів, які можуть сьогодні прийти до театру. У нас так само сьогодні працює дві невеликі театральні сцени — це “сцена на сцені” і “біла сцена”. Ми забезпечили безпеку, ми сьогодні працюємо над комфортом, –  в тому числі і температурний режим. Ми театр, який опалюється в цьому сезоні, – розповів директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Шевченка Сергій Мойсієнко.

Нагадаємо,  вранці 19 серпня рашисти здійснили терористичну атаку та спрямували ракету на Чернігівський драмтеатр. У момент удару в приміщенні театру проходила раніше анонсована виставка дронів «Люті пташки». Цей захід організували фонд Dignitas, команда Victory Drones за підтримки Чернігівської обласної військової адміністрації. Сім людей загинуло, понад 200 постраждали, а будівля театру зазнала значних руйнувань. Допомагати у відновленні зголосилися фонди трьох європейських країн.

– Закінчили вже встановлення вікон і вхідних дверей, весь пластик, який сьогодні стоїть – це британський фонд “Партнерство за сильну Україну”. Прохідні галереї і відремонтовані вхідні дубові двері – це німецький фонд охорони пам’яток. Паркан навколо театру і сітка на колонах і зверху там, поки людям не видно, що там робиться, але на даху ведеться величезна робота за кошт французького фонду «Експертиза Франсе», – зазначив Сергій Мойсієнко.

На понівеченому обстрілом даху зараз виконують консерваційні роботи — вони триватимуть усю зиму. Це передусім утеплення та укріплення частин покрівлі, зруйнованих ракетним ударом.

– Спершу потрібно провести консерваційні роботи, а потім ми повинні виготовити проектно-кошторисну документацію, на що нам теж треба буде знайти кошти, бо їх ще немає, після виготовлення проектно-кошторисної документації на реставрацію, а це є пам’ятка архітектури місцевого значення, тоді розпочнуться відновлювальні роботи. А тоді, коли вже будуть у нас виконані, зроблені проєктні роботи, знайдемо кошти на реставрацію, на відтворення, тоді зверху у нас буде накритий капітальний фальцевий дах, – повідомив Сергій Мойсієнко.

Нині у великій глядацькій залі драмтеатру тривають протиаварійні роботи, які здійснюються за кошти німецьких партнерів. Її планують відкрити для відвідувачів вже 4-го лютого і показати там виставу.  Паралельно на інших сценах відбуваються репетиції та підготовка до найближчого концерту, уже цієї неділі аудиторія почує звучання оркестру драмтеатру.