ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Як розвиватиметься Чернігів у 2024 році

Featured Video Play Icon

Пріорітетні заходи на 2024 рік – забезпечення життєдіяльності міста з урахуванням потреб у підтримці ЗСУ та ТРО при забезпеченні повноцінного функціонування соціальної сфери, а також продовження відновлення пошкоджених об’єктів. У Чернігові представили програму соціально-економічного розвитку територіальної громади на наступний рік.

Після семи років розвитку, коли Чернігів піднявся з останніх місць у рейтингу зведеному обласних центрів на друге, ми ділили його з іншими обласними центрами, але по показникам це було друге місце й це був стрімкий розвиток за рахунок управлінських підходів, за рахунок ефективності використання ресурсів у місті Чернігові, – зауважив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нині ж маємо інші реалії. Повноцінний розвиток впирається в низку факторів. А це і близькість до кордону з ворогом, і логістика, і руйнування, яких зазнав Чернігів. Багато підприємців так і не відновили свої бізнеси, адже це величезні кошти, каже Ломако.

Багато, на жаль, родин, ми говоримо 275 тисяч, можливо трошки менше, 270 нехай буде, але ці 15 тисяч, які не повернулися в місто, це активні люди, які десь інвестують і відкривають бізнес, хтось там у Словенії, хтось у Польщі, хтось в інших країнах, можливо в західній Україні. Хтось із родинами, де діти ходять у школи в інших країнах. Відповідно, за цих людей нам ще доведеться боротися щоби вони повернулися в місто, – зазначив Олександр Ломако.

Виконуючий обов’язки очільника міста зазначив, Чернігову необхідна підтримка держави, зокрема у відновленні потенціалу інвестиційної привабливості. Адже, враховуючи географічне положення, нині ми не є конкурентоспроможними серед інших регіонів.

Ми витратили на відновлення наслідків російської агресії за частину 22-го року й за частину 23-го року близько мільярда гривень. Але якби ми цей мільярд витратили на проєкти: десь двори відремонтували. десь мережі відремонтували, десь якісь об’єкти, які потрібно ремонтувати, то ми були би більш-менш на рівні з іншими обласними центрами. Вони цей мільярд, а в них більше мільярда, витратили на розвиток своїх територій, на розвиток своїх територій, благоустрій. Без підтримки держави, хоча б трохи бути на рівні з двадцятьма іншими обласними центрами там чи п’ятнадцяти, які в значно кращій ситуації, своїми силами ми не зможемо, – підкреслив Олександр Ломако.

На сьогодні кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців у місті складає понад 17 тисяч осіб, що на 5,2 % більше аніж на початку року. Надходження до бюджету від суб’єктів малого та середнього підприємництва за 9 місяців 23-го складає 747 мільйонів. Число зайнятих у цій сфері, за даними ДПС — близько 58 тисяч людей.

За попередній рік середня заробітна плата на комунальних-комерційних підприємствах складала 11 746 гривень, а на 01.07.2023 — 13 512. Середній розмір заробітної плати у вакансіях, що пропонується через службу зайнятості — 9 132 гривні, це за 9 місяців поточного року, що суттєво менше, ніж середня заробітна плата в місті, – уточнила заступниця начальника управління економічного розвитку міста ЧМР Віталія Ярещенко.

Водночас у Чернігові кількість вакансій для працевлаштування населення збільшується, а число зареєстрованих безробітних зменшується. Це пов’язують зі змінами в умовах перебування на обліку та виплати допомоги по безробіттю.

Важливий фактор соціально-економічного розвитку — освіта. Чернігів — серед лідерів за рівнем охоплення офлайн навчання. Кількість дітей у садочках та школах менша довоєнних показників.

– Наразі кількість здобувачів дошкільної освіти значно нижче довоєнного показника — 6 565 дітей ходять у садочки зараз. У порівнянні до 10 379 дітей за 2021-ий рік. Зменшилась також загальна кількість учнів шкіл міста. У поточному навчальному році їх 27 122, у 21–22-му навчальному році в школах міста навчались близько 30-ти тисячі учнів, – констатувала Віталія Ярещенко.

Позитивну динаміку має обсяг пасажироперевезень у місті. У поточному році він відновився майже до рівня 2020 року. Кількість населення, що користуються автобусами суттєво збільшилася.

Нагадаємо, відразу після завершення активної фази війни в Чернігові запустили нову транспортну мережу, з маршрутів прибрали автобуси малої місткості. Головною ж метою програми соціально-економічного розвитку територіальної громади на 2024 рік є забезпечення безпеки та цивільного захисту населення, передбачена робота з відновлення інфраструктури міста, покращення екологічної ситуації, розвиток підприємництва, міжнародного співробітництва тощо.

Нагадаємо, також 7 листопада, члени виконавчого комітету підтримали проєкт бюджету Чернігівської територіальної громади на 2024 рік. Його пріоритет – підтримка ЗСУ і забезпечення життєдіяльності міста. Далі головний фінансовий документ мають затвердити депутати на найближчій сесії.