ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові вручили відзнаки освітянам, які допомагали місту вижити під час блокади

Featured Video Play Icon

Коли вибухи розбудили Чернігів, до школи № 3 прийшли не лише учні, згадує вчитель фізичного виховання Олександр Мірошников. Він разом із іншими колегами чергував в одному зі шкільних укриттів, яке у лютому-березні 2022-го стало порятунком від нещадних російських атак. У тісній співпраці з волонтерами співробітники навчального закладу забезпечили усім необхідним близько 300 осіб, 90 з яких — діти. 

Дуже сумлінно працювали на укритті,  допомагали все як могли, привозили дітям іграшки, привозили книжки, допомагали з домашніми улюбленцями.  Знаходилися весь час на місці,  додому не ходили.  Люди приїжджали,привозили нам піцу, навіть була піца з картоплею, коли в них закінчилися вже продукти. Це перший раз я таке пробував взагалі, – згадує  вчитель фізичного виховання Чернігівської школи №3 Олександр  Мірошников.

З нагоди міжнародного Дня волонтера у Чернігівській міській раді вручили 69 медалей “За оборону Чернігова”, дві з яких — посмертно. Освітянам, котрі попри обстріли залишилися тут і вже не навчали, а допомогали евакуюватися цілим сім’ям, приймали людей в укриттях, облаштовували місця для ночівлі, шукали медикаменти, їжу й гігієнічні засоби. Свою подяку працівникам освіти за неоціненний внесок у те, що місто вистояло висловив виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако.

Битва за Чернігів, я вважаю була одна з найважливіших і те, що звичайно головна заслуга в  цьому Збройних Сил України, але те як місто об’єдналися і всі зробили те що вони могли, для того щоб місто вистояло  — це приклад патріотизму приклад того як треба любити свою Батьківщину. Один з головних пріоритетів – це відновлення освіти.  Ми розуміли, що багато родин з дітьми виїхали з місзта, якщо школа не відкриється, то менше шансів,  що вони повернуться місто тоді було напів порожньо і  те, що першого вересня 22 року більше 10000 дітей в нас онлайн пішли навчатися в Чернігові це і ваша заслуга спільна тому що 80% закладів були пошкоджені або зруйновані, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Відзнаки разом з Олександром Ломако вручав і Владислав Атрошенко – міський голова,

який з першого дня повномасштабного вторгнення і весь період активних бойових дій  організував роботу територіальної оборони і комунальних служб.

У  нас до війни була загальна кількість майже 29900 загальні кількість учнів, сьогодні у нас загальна очна і онлайн-дистанційна 3 тисячі менше 26980 – це загальна цифра. А 21800 це очне навчання, тому відзначаючи вас я хотів би попросити вас уклінно незважаючи на фінансування можливо недостатнє, будь-які складнощі. Зараз країна проходить надзвичайно важкий етап свого життя. Нам треба втримати місто, а втримати місто – це тільки через молодь , іншого не дано, тільки через молодь.Тому от ваша така проактивна позиція патріотична позиція.  Місцевий патріотизм, виховання патріотичних таких відчуттів до міста — це величезний фактор в цій ситуації складній, – підкреслив Чернігівський міський голова 2015-2023 років Владислав Атрошенко.

Нагадаємо, медаль «За оборону Чернігова» вручають  з 2022-го року захисникам міста та цивільним, які попри свисти ворожих снарядів та гул ракет залишилися і робили все можливе, аби не дати Чернігову впасти.