НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Фотовиставка “Чернігів. Життя в облозі” відкрилась на Мальті

Featured Video Play Icon

 Фотохроніка облоги Чернігова у лютому-березні 22-го року відсьогодні представлена на виставці, що відкрилася в залі готелю “Реддісон Блу” в столиці Мальти. Експозиція поділена на дві теми – пам’ятки культурної спадщини, що зазнали пошкоджень і так звані “побутові історії”, що розповідають про життя містян під час активної фази бойових дій, про роботу комунальних служб, медиків. Виставку світлин чернігівців Владислава Савенка та Валентина Бобиря на Мальті представляє Олена Росстальна. Напередодні відкриття пані Олена презентувала її співробітникам Департаменту вищої освіти Республіки Мальта, який організував цей захід в рамках європейського наукового форуму.

-Багато хто з співробітників організації сказав, що ми були шоковані, ми не думали, що це є так. Але дійсно захоплені тим, наскільки ви протистоїте, наскільки відбувається цей опір, є згуртованими. Відчуття великого згуртування, що дуже важливо. Ми розуміємо це, – зазначила співорганізаторка фотовиставки, учасниця форуму Олена Росстальна.

 До проведення виставки долучився художній музей Галагана, у якого в Республіці Мальта є добрі друзі, які щиро підтримують Україну. Художник Луїджи Россі та його дружина Габріела сприяли вирішенню організаційних питань.

Відібрано понад 20 фотографій, які пов’язані з освітою, культурою, життям людей. Ми надрукували фото в Україні. Пані Олена забрала їх з собою і вже там розмістила. Ця виставка, я думаю, запам’ятається учасникам форуму. Це буде ще один вагомий внесок в інформацію світу про події в Україні, – розповів директор художнього музею Юрій Ткач.

 Учасник виставки Владислав Савенок у перші місяці облоги міста зробив понад дві тисячі фотознімків. Вони виставлялися на виставках у Великобританії, Німеччині, Португалії, Японії, Новій Зеландії. Спільно з Валентином Бобирьом, окрім виставки на Мальті, ще дві були відкриті у Варшаві.

-Я знімав життя Чернігова. Тобто людей. Черг великих за хлібом або за водою я не знімав, бо люди страшенно боялися і не хотіли, щоб їх знімали. В основному знімав руйнування і людина в кадрі повинна була бути. Емоції людські накладаються на війну. Там і зруйновані школи є, подбитий російський танк. Є оборонець Чернігова, вірніше його поранений живіт заклеєний і пістолет, з яким він воював, – говорить фотограф, журналіст Владислав Савенок.

 Фотовиставка на Мальті, що відкрилась у рамках наукового форуму “Євростудент”, триватиме три дні. Після цього, усі роботи залишаться в цій країні для наступних виставок.