Факт-новини: оперативні сюжети

Треба дати їм шанс: Чаус про введення військової адміністрації в Прилуках

Featured Video Play Icon

Бюджет не прийнятий, сміття не вивозиться, зарплата не платиться. Ситуацію у Прилуках голова обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус назвав катастрофічною, проте вводити міську військову адміністрацію він не поспішає. Хоче дати шанс та вірить у спроможність місцевого самоврядування. Про це він сказав журналістам Суспільного. “Десь у мене лишається віра в спроможність місцевого самоврядування в Прилуках об’єднатись, відновити роботу і працювати для мешканців Прилук”, – говорить Чаус. Ще 31 січня 2023-го очільниця Прилук Ольга Попенко разом із керівниками комунальних підприємств та закладів зверталися до керівника ОВА з проханням запровадити в місті військове керівництво. На той момент у громаді через відсутність кворуму не відбулося 11 сесій: міська рада не змогла затвердити річний бюджет, що унеможливлювало повноцінне функціонування міста, використання коштів на соціальні та будь-які інші програми.

Нагадаємо, у Чернігові міську військову адміністрацію було створено за поданням саме начальника ОВА В’ячеслава Чауса за кілька днів після відсторонення львівським судом Владислава Атрошенка від виконання обов’язків міського голови, відповідний Указ президента датований 7-им лютого. Хоча за тиждень до цього, в інтерв’ю Суспільному голова ОВА казав що підстав для цього він не бачить.

Введення військової адміністрації ми будемо дивитись по всіх громадах, а не тільки по Чернігову, головні чинники щодо введення військових адміністрацій – це спроможність або не спроможність органів місцевого самоврядування з тих чи інших причин виконувати свої повноваження. Ну, це ж єдиний чинник. – Чернігів спроможний, поки що? – Ну, те що я бачу на сьогодні – так, – зазначив начальник Чернігівської обласної військової адміністраціїВ’ячеслав Чаус.

Зазначимо, що після відсторонення обраного більшістю чернігівців міського голови Владислава Атрошенка, згідно чинного законодавства, його обов’язки став виконувати секретар міської ради Олександр Ломако. Міська рада, як і до цього, продовжувала працювати, збиратися на засідання сесій, проводилися виконкоми, працювали безперебійно всі структурні підрозділи та комунальні підприємства. За спроможного місцевого самоврядування вже у лютому в Чернігові ввели військову адміністрацію і призначили головою Дмитра Брижинського. В той час політична криза в Прилуках триває з 2020-го року. Вже три роки як робота міської ради там фактично заблокована.