ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Міська рада звернулась до парламенту щодо повноважень міської військової адміністрації

Featured Video Play Icon

  Життям і розвитком Чернігова має займатися обрана міська рада, а забезпечувати його оборону призначена військова адміністрація. Саме таке Звернення до українського парламенту прийняли депутати і депутатки на позачерговій 29-й сесії Чернігівської міської ради. Як зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако, в публічному просторі з’явилася інформація про те, що Верховна Рада найближчим часом може розглянути постанову щодо наділення міської військової адміністрації повноваженнями, які не пов’язані з безпекою чи обороною.

Я пропоную від імені громади від наших виборців від депутатського корпусу звернутися до депутатів ВР з досить толерантним, як я вважаю, зверненням, в якому є головний меседж, що займатися життям і розвитком міста повинна обрана місцева влада, займатися її обороною призначена ВА, – зазначив в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Президент України своїм указом від 7 лютого після подання обласної військової адміністрації створив Чернігівську міську військову адміністрацію. Міська рада з розумінням поставилася до цього та заявила про готовність сприяти їй в питаннях посилення безпеки та оборони міста. Водночас, в місті ефективно функціонує діюча міська влада, обрана чернігівцями.

Ми звертаємося до депутатів з одним простим меседжем: врахувати той факт, що в Чернігові є повноважні органи місцевого самоврядування, місцева рада. Ви депутати, які представляєте різні політичні сили, обрані на виборах чергових в 2020-му році і ми зараз бачимо, що у нас в залі присутні 30 депутатів – це значно більше ніж кворум, є міськвиконком, який абсолютно правомочний, в якому є кворум, який збирається, розглядає питання в основному питання соціального характеру, питання підтримки наших громадян, підтримки ЗСУ, робочі питання забезпечення життєдіяльності міста, – підкреслив Олександр Ломако.

 Львівський апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції в силі і позбавив Чернігівського міського голову Владислава Атрошенка права обіймати посаду протягом року. Згідно з законом його обов’язки виконує секретар міської ради Олександр Ломако.

Я хочу сказати що дане рішення, яке пропонується, воно політичне; воно не пов’язане з безпекою, воно не пов’язане з якоюсь критичною необхідністю хоча б тому, що в лютому березні і квітні 2022 році, коли над нашими головами літали бомби коли Чернігів працював у досить специфічних обставинах керованості міста місто вистояло і дало гідну відсіч ворогу без міської військової адміністрації. Може додати про місто-герой одне речення? – зауважив Олександр Ломако.

 У Зверненні також йдеться про те, що рішення про припинення функцій Чернігівської міської ради та її виконавчого комітету негативно вплине на досягнуті домовленості та підписані меморандуми з міжнародними партнерами, які були досягнуті місцевою владою для залучення коштів на відновлення міста. А це близько 2 млрд гривень.

Дане рішення негативно вплине на багато аспектів життя міста як виконавчий комітет і залучення депутатів до цієї роботи ми працюємо над стратегією розвитку міста з якуша студією залучаємо туди французьких архітекторів громадськість міста активно долучалася до цього питання зрозуміло що це питання буде поставлено на паузу, – підкреслив в.о. міського голови.

Місто залучає міжнародну підтримку в медичну галузь, відбудову об’єктів інфраструктури та будівництво тимчасового житла. Зокрема, готується до підписання Меморандум міської ради з компанією «Роквул Україна» для будівництва житлових будинків на 410 квартир та дитячого садочка. Є напрацювання в галузі теплоенергетики, освіти та медицини. На жаль, більшість партнерів вже заявляють про необхідність перегляду або призупинення стосунків до відновлення роботи повноважної міської ради в разі наділення міської військової адміністрації додатковими повноваженнями.

Зрозуміло що буде багато питань у міст-побратимів з якими ми планували підписувати міжнародні договори і в травні з містами Реймс і Аахен і з іншими містами які є домовленості. Вони розуміють співпрацю муніципалітета з муніципалітетом не розуміють співпрацю з органом таким як ВА, – зазначив Олександр Ломако.

Передача повноважень призведе до втрати статусу депутатів міської ради. Це по суті є ліквідація всієї законно обраної влади в Чернігові. Депутати міської ради закликають народних обранців не голосувати за наділення Чернігівської міської військової адміністрації повноваженнями міської ради та виконкому.

– Чернігів був і лишається північним форпостом України ми готові і надалі спільно працювати з центральною владою збройними силами України для наближення нашої перемоги. Чернігів був і лишається містом різних партійних прапорів – цим демократія відрізняється від диктатури. Сьогодні ми маємо єднатися під одним єдиним синьо-жовтим прапором, прапором нашої України саме так живе і працює місто сьогодні саме так Україна переможе, – наголосив Олександр Ломако.

За словами Олександра Ломако, переклад Звернення до Верховної Ради буде направлений також послам G7 та інших країн, які підтримують реформу децентралізації і її подальше впровадження.