Факт-новини: оперативні сюжети

Військова адміністрація і Чернігівська міська рада: хто і чим має займатися

Featured Video Play Icon

Цей робочий тиждень розпочався з новини про те, що Чернігівська міська військова адміністрація подала вже другий позов до суду на Чернігівську міську раду. Начальник МВА Дмитро Брижинський у коментарі журналістам суть звернень пояснив так.

-Суть мого звернення стосується того, щоб суд визначив, як повинна взаємодіяти військова адміністрація з міською радою. Наразі міська рада трактує закон по своєму, не так як я бачу. Є суперечка і цю суперечку має вирішити суд.

Тобто за словами Брижинського, він звернувся до суду аби той визначив як має взаємодіяти військова адміністрація та міська рада. А от у позові звучить як конкретна вимога – скасувати рішення Чернігівської міської ради від 30 березня цього року «Про внесення змін та доповнень до бюджету Чернігова на 2023 рік».

Я не опротистовую рішення суду. Я хочу, щоб суд поставив крапку – хто і чим повинен займатись, – зазначив Дмитро Брижинський

У міській раді на цей позов відреагували. В.о. міського голови Олександр Ломако під час загальноміської наради 25 квітня назвав його ще однією спробою заблокувати життєдіяльність міста. Тоді коли в країні війна і всім потрібно працювати заради перемоги і відбудови, а не з’ясовувати відносини і не вдаватися до політичних маніпуляцій.

Є подання вже чергове до суду, воно точно не в інтересах міста.Це ще один крок щоб ситуацію в Чернігові дестабілізувати, заблокувати роботу міської ради і зупинити зміни до бюджету. Бюджет міста – це посуті життєдіяльність Чернігова. Вони таким чином хочуть зупинити містою Припинить займатися політикою, яка шкодить місту.  Тому що ваше головне завдання військової адміністрації – це безпека, а ви займаєтеся політичною діяльністю. Тому ще раз наголошую, треба усвідомити, що у нас у місті створена не політична, а військова адміністрація, головне завдання якої безпека, – підкреслив Олександр Ломако.

Нагадаємо, що рішення сесії, яке оскаржує МВА приймалося 30 березня. Того дня засідання було під загрозою зриву, адже депутатів викликали на допити до СБУ, у військомат, не пропускали на блокпостах, бо вони повернулися у місто. Все це впливало на кворум, але врешті депутати зібралися і серед низки питань затвердили і зміни до бюджету, завдяки чому вдалося запустити важливі соціальні програми. Такі як компенсація власникам пошкодженого житла за комунальні послуги, шефська підтримка військвих частин, а також одноразова матеріальна винагорода для героїв тилу: комунальників, освітян та медиків, які брали участь у відновленні Чернігова.

У межах останньої програми матеріальну винагороду від міста отримали вже понад 10 тисяч чернігівців, які тепер після позову МВА чекають, що ж буде з грішми, які вони встигли отримати, а дехто і витратити.

Брижинський нам щож буже з виплатами прокоментував так:

Це суд вирішить. Якщо рішення законне, воно буде продовжувати виконання.

Виконавчий директор чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко припускає, що закон, на який неодноразово посилається і намагається тлумачити начальник МВА – це закон Про правовий режим воєнного стану, основний документ, який регулює діяльність військових адміністрацій. В статті 4 якого прописані їх функції і мету створення, здійснення керівництва у сфері забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку. В тому ж законі у статті 10 зазначено, що до рішення Верховної ради муніципалітет працює відповідно до свого функціоналу, а це забезпечення життєдіяльності міста.

Якщо читати закон по-статейно, не висмикувати, а загалом як документ, то досить чітко все зрозуміло. Військова адміністрація займається питаннями військовими. Міська рада займається життєдіяльністю міста. Тому що люди обирали депутатський корпус і голову, а в даному випадку особу, яка його замінює, для здійснення саме повноважень місцевого самоврядування і делегованих державою повноважень. Тобто претендувати на повноваження місцевого самоврядування військова адміністрація сьогодні не може, – пояснив виконавчий директор чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко.

У міській раді кажуть, що доводитимуть свою позицію у судовому порядку.

Це неповага і до депутатів, вона була продемонстрована публічно під час сесії, але ж це неповага не тільки до депутатів, а в першу чергу до виборців, які обрали депутатів, тобто до містян. Ну якшо у когось завдання заблокувати місто, я повторюсь, що за це доведеться відповідати, не буде просто так. Люди все чудово розуміють і все бачать, – підкреслив Олександр Ломако.

Нагадаємо, що це вже друга позовна заява до суду від МВА, яка в особі Дмитра Брижинського вимагає достроково припинити повноваження та звільнити міського голову Владислава Атрошенка.