ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Транспортна картка, готівка чи банківська картка: чому надають перевагу чернігівці?

Featured Video Play Icon

Майже вполовину зменшилась кількість готівкового розрахунку у громадському транспорті серед пасажирів Чернігова. Це результат впровадження  диференційованої оплати за проїзд, який з 9-го березня діє в автобусах. Використання транспортної картки — це сучасне рішення, кажуть у транспортній компанії, яке допоможе чернігівцям заощадити. А місту вдасться повністю перейти від готівкової форми на безготівкову, а також коректно відслідковувати пасажиропотік як погодинно, так і за рейсами, аби у майбутньому, за потреби, коригувати маршрути і покращувати транспортну систему. До того ж, власники транспортних карток тепер мають 30 хвилин для пересадки на інший маршрут з нульовою оплатою. 

Пересадка діє виключно для власників транспортних карток. При розрахунках готівкою або банківськими картками не діє пересадка, і фізично це зробити не можна. Оскільки електронний квиток – це не безготівкова форма розрахунку, як дуже багато хтось так вважає. Безготівкова форма розрахунку – це оплата банківською карткою, це СМС-повідомлення, це QR-код – це безготівкова форма розрахунку. А електронний квиток – це якраз засіб, який дає можливість встановлювати різні тарифи, такі як безкоштовна пересадка і таке інше. Саме електронний квиток – це є транспортна картка, – пояснив директор Чернігівської транспортної компанії Артем Тарасенко.

Артем Тарасенко каже, безоплатна пересадка користується попитом серед пасажирів, а відтак уже 18 тисяч власників транспортних карток нею скористалися, заплативши при цьому один раз. Більшість з них –  жителі тих мікрорайонів, де курсує лише один маршрут. Однак, на сьогоднішній день, близько 30-ти користувачів звернулися до контакт-центру з тим, що безоплатна пересадка не спрацювала або дані картки пошкоджені.

Зараз якраз збільшилась кількість звернення про невірне прикладання карток і таким чином дані руйнуються. Чому це відбувається? Як я вже і сказав, 55% оплат транспортними картками і люди поспішають, не витримують секунду транспортну картку біля валідатора. Потім з’являється червоний хрестик і пишеться: “Піднесіть картку повторно”. Якщо ми піднесемо картку повторно і потримаємо 4-5 секунд, з’явиться зелена стрілочка, щоб оплата пройшла, – уточнив Артем Тарасенко.

Нагадаємо, у Чернігові з 9-го березня змінилася вартість проїзду в автобусах. Тепер готівкою пасажири мають заплатити 17 гривень, банківською – 15, а для власників транспортних карток ціна залишилася незмінною – 12 гривень. Містяни кажуть, завдяки диференційованому способу оплати, їздити стало зручніше та дешевше. Однак, не всі ще знають про зміни в системі громадського транспорту.

Я тільки готівкою, тому що я їжджу пару разів на тиждень, бо я ще не розбиралася в транспортних картках, – каже чернігівка Наталія.

Я проживаю біля Киїнки, картка була ще при ковіді придбана, тому, коли є можливість їздимо по картці з дитиною. З карткою зручніше і пересадка дуже підходить, тому що інколи потрібно в інший кінець міста і один транспорт не йде по одному маршруту, який потрібен, тому пересадка дуже добре, – зазначає чернігівка Ганна.

Окрім того, за словами Артема Тарасенка, вже за 2 тижні з’явиться і особистий кабінет, який синхронізуватиме всі дані з транспортних та банківських карток, починаючи з 2018-го року. А відтак користувачі зможуть відстежувати кількість поїздок та списання грошей, а також бачити баланс на картці. Більш детальну інформацію про зміни та нововведення можна дізнатися на сайті Чернігівської транспортної компанії або у їхніх соцмережах.