Факт-новини: оперативні сюжети

Міжнародна співпраця: Чернігів активно залучає партнерів до відновлення міста

Featured Video Play Icon

Минулого тижня обговорювали можливі напрямки співпраці, а від цього – вже вивчають проєкти, з реалізацією яких могли би допомогти. Чернігів активно розвиває та зміцнює існуючі партнерські звʼязки, і нині мова – про королівство Бельгія, делегація якого днями перебувала в місті з робочим візитом. Як зазначив в.о. міського голови, ми перші, з ким вони починають працювати, відкриваючи своє офіційне представництво в Україні.

Два дні із трьох, які вони в Україні, вони працювали з нашим містом і досить конструктивно, я вважаю. 150 млн євро за чотири роки вони планують направити на проекти відбудови в Україні. Акцент – на заклади освіти, охорони здоров’я, і ми пропонуємо додати до цього реабілітацію, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Чернігів і його потреби бельгійська сторона вивчала за цифровою платформою DREAM, де зібрані всі об’єкти по Україні, що потребують відновлення, повідомив Ломако на нараді. Відтак вкотре доручив системно наповнювати цю урядову платформу проєктами, на котрі можна потенційно залучити донорів, а також тими, що демонструють позитивний приклад партнерства.

“Дія” їм подобається, DREAM їм подобається. Це для них такі інноваційні речі і їм подобається з ним працювати. Відповідно, якщо там не буде наших проєктів, їх просто ніхто не буде бачити: ні наш уряд не буде їх бачити, ні партнери не будуть бачити і ми не зможемо отримати на їх фінансування, – зазначив Олександр Ломако.

На базі DREAMу Чернігів формує “Профіль громади”,  де презентує місто та потреби. З його наповненням допомагають фахівці, залучені GIZ. Організація визначила Чернігів та Миколаїв – лідерами ефективної співпраці з міжнародними донорами.

За рекомендацію GIZ. Не нашого уряду, а саме GIZ. Вона запропонувала два міста, які найбільш ефективно це використовують – це Миколаїв і Чернігів. Ми потрапили в цей список двох міст з найбільш ефективним прикладом співпраці і в червні планується на Recovery конференції в Берліні презентувати цей профіль нашої громади і Миколаївської як найбільш ефективний саме по співпраці з партнерами на базі платформи Dream, – сказав Олександр Ломако.

Крім того, зараз ведуться перемовини і з ПРООН, щодо співфінансування проєкту з відновлення однієї із найбільших шкіл у місті – 19. Навчальний заклад пережив чотири прямі прильоти, ще вісім зафіксували неподалік. Там необхідно виконати третю чергу робіт та термомодернізацію будівлі. За попередніми підрахунками це становитиме 156 мільйонів гривень. Ломако доручив переглянути проєктну документацію та оптимізувати витрати, аби зменшити навантаження на міський бюджет, при цьому не втративши рівень виконання робіт.