ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Щоденник війни в історіях українців: у Чернігові презентували унікальну стрічку “Довга доба”

Featured Video Play Icon

Відеощоденник війни з усіх куточків України. Особисті драми людей у містах, котрі на початку повномасштабного вторгнення першими прийняли на себе удар російських окупантів. Серед них і Чернігів. Будинок на Чорновола був одним із тих, куди загарбники на початку березня 22-го скинули авіабомбу, а кадр з моментом влучання облетів увесь світ.

Молода пара чернігівців стала не тільки свідками, а й учасниками тих  подій, внаслідок яких втратила житло та ледве залишилися живими. Ця та десятки інших болючих історій українців увійшли до документального фільму “Довга доба” Алана Бадоєва, який 22-го лютого презентували у Чернігові. 

Найважчі моменти фільму — це коли ти бачиш героїв, бачиш їхню історію, а потім розумієш, що наступний кадр — це той, де їх вже немає, це найважчі моменти. Але цей фільм варто переглянути всім. Тому що він дійсно повертає ці перші хвилини, ці перші години, перші тижні, тому що, на жаль, те, яке починається бувати, що це, як це було і що це може ще статися, – розповідає чернігівка Вікторія.

Заплакані очі, покинуті домівки, постійні обстріли та вибухи, російські танки і розстріли мирних українців – лише частина тієї великої біди, яку росіяни принесли на нашу землю. 

Відтак, свідчення рашистських злочинів у перші дні широкої війни були зафільмовані на смартфони 12-ти тисяч українців, робочий хронометраж – 200 годин. Проте, до фільму увійшла лише частина відео та фотоматеріалів, з яких і була створена 120-хвилинна кінострічка. 

До неї були написані 24 музичні композиції, автором яких є відомий український композитор Євгеній Філатов. Чоловік розповідає, фільм важкий для перегляду, але, не дивлячись на всі жахи та біль, в ньому є місце для посмішок, надії та віри в майбутнє. 

Я не хотів дуже сильно уводити музику в такі темні кольори, не дивлячись на те, що сюжет такий темний іноді, я намагався тримати якусь відсторонену дистанційну позицію. А от ті моменти, де можна було б зрадіти, або де є відчуття гордості за нашу країну, от там я підвищував на максимум. В стрічці є лінія про Чернігів, яка починається ще до повномасштабного вторгнення. І це місто для мене особливе, тому що я тут живу, тут моя дитина ходить в садочок, я тут живу, працюю. Коли місто близьке, то десь на підсвідомості я все одно віддавав трохи більше, тому що я відчуваю себе причетним до цього, – зазначив український композитор Євгеній Філатов.

Чернігів став фінальним у кінотурі Україною, далі  фільм планують показати у 30-ти країнах Європи. Телевізійна прем’єра відбудеться 24-го лютого, в другу річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну.