Факт-новини: оперативні сюжети

Фільм «Лютий»: історії з блокадного Чернігова

Featured Video Play Icon

Історії блокадного Чернігова на великому екрані. Минулого тижня у місті відбулися прем’єрні покази документального фільму “Лютий”. Режисерську роботу Миколи Бичука уперше побачили минулого вересня у Парижі на форумі “Відчуй кривавий геноцид”.

З самого початку я думав, що цей фільм буде більш націлений на європейського глядача. А потім пройшов час, я зрозумів, що це потрібно нашим людям теж показувати і нагадувати, якою ціною все це дається, – говорить Микола Бичук, автор та режисер фільму.

Ідея створити документалку про трагічні події, які пережило місто, прийшла до автора після спроби робити аудіозаписи звуків війни.

Я почав шукати форми через які міг би про це сказати. Розумів,що виставу робити, немає сенсу. Прийшла ідея, що це потрібно задокументувати, – розповідає Микола Бичук.

Коли монтував перший тиждень у мене постійно сльози текли. Шок, стрес. Казав Миколі,що мені треба перерва, бо це дуже великий тиск, – ділиться Ростислав Корнієць, монтажер фільму.

Творчій команді вдалося зібрати відеоматеріалу на 50 годин.

Щодо почуттів під час зйомок. Не можу сказати, що я розуміла всю масштабність трагедії. Коли ти знаходишся в цьому, ти “варишся”, то це не відчувається як якась катастрофа. Сприймалося, як факт, – каже Анна Александрова, операторка фільму.

На показі окрім глядачів були також присутні герої фільму.

Усі, хто зі мною служив ще в Афганістані, потім пройшли чеченську війну, були по той бік. І вони мені писали, що ми зайдемо в місто і тобі буде гаплик. У фільмі я говорю таку річ: “Росіяни думали, що ми їх зустрінемо з хлібом-сіллю і червоною доріжкою. Ми їх зустріли. Тільки червона доріжка виявилася кривавою”, – говорить Юрій Бронський, полковник, захисник Чернігова.

“Лютий” – це не тільки про війну через призму жахливих людських історій, але також про любов. У фільмі можна побачити кадри з весілля актора і бійця ТРО Сергія Лефора з режисеркою театру і волонтеркою Анастасією Кузик та почути їхні історії. Сергій зізнався, що до цього дня не бачив роботу свого колеги по Чернігівському облдрамтеатру Миколи Бичука.

Дуже радий, що присутній тут. Надіюся, що кіно буде гарне. Я насправді не знаю чого очікувати. Сама назва говорить про те, що “Лютий” – він лютий. Хвилююся, як перед кожною прем’єрою, – зазначає Сергій Лефор, актор театру і кіно, військовий, волонтер.

Зібрані під час цього заходу благодійні внески надійдуть до громадської організації “Говерла. ЮА”, яку створили Сергій Лефор з дружиною. Волонтери з цієї організації допомагають коштами військовим підрозділам.