ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Потерь нєт»: як знімали у Чернігові фільм про перші дні повномасштабної війни

Featured Video Play Icon

«Потерь нєт». Таку назву має короткометражний фільм чернігівського режисера та сценариста Андрія Вакуліка. У стрічці розкриваються події, що відбувалися на території України в перші місяці повномасштабного вторгнення. У центрі уваги — порівняння ставлення до побратимів військових Збройних сил України та армії окупантів. Наші захисники рятують пораненого навіть із найгарячішої точки, у той час як росіяни залишають своїх помирати.

-Спочатку хотів зняти щось про те, як люди виживали в блокаді, тому що мені це було максимально близько, але потім я побачив деякі документальні зйомки з бойових дій, послухав переговори російських військових на ютубі, які викладала наша розвідка, і прийшла ідея зняти щось таке вже більш на військову тематику, – розповів режисер та автор сценарію фільму «Потєрь нєт» Андрій Вакулік.

На розробку сценарію пішло два тижні. Упродовж зйомок додавалися і нові сцени. Головне завдання, яке стояло перед режисером, — не втратити основний задум. Назву російською також обрали не випадково.

– «Потєрь нєт» — це, знаєте, як такий уже мем, який використовували засоби дезінформації російські, коли вже на початку повномасштабного вторгнення було багато вбитих окупантів, але вони в себе по телевізору казали, що «потєрь нєт». Якби це було «втрат немає», то не так би відповідало дійсності, – зазначив Андрій Вакулік.

Основні локації зйомок — Ялівщина, зруйнована внаслідок ворожих обстрілів Лижна база, а також Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана. Над стрічкою працювали протягом п’яти місяців. Як розповів Андрій Вакулік, неодноразово доводилося перезнімати сцени для максимально точної передачі емоцій та деталей.

– В мене був такий підхід, трошки перфекціоністський. Якщо я бачив, що щось у нас не вийшло — ми перезнімали цю сцену, ми перероблювали. Були актори, з якими ми по три дні готувалися. Уже, начебто, усе класно, а я кажу «давайте ще, ще, ще», тобто я намагався все довести до ідеалу, – говорить режисер та автор сценарію фільму.

Більшість акторів у короткометражному фільмі «Потєрь нєт» — аматори, для яких це перший знімальний досвід. Також у стрічці залучені актори молодіжного театру та народний артист України Валентин Судак.

Створювали кінострічку за особисті кошти Андрія Вакуліка, які він збирав на ремонт квартири. Знімати продовження фільму планують, проте лише після отримання додаткового фінансування.