ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ремонт доріг у Чернігові: скільки коштів необхідно на роботи?

Featured Video Play Icon

Не сидіти в кабінетах, а виходити та працювати адресно з мешканцями будинків. Виконувач обов’язків міського голови закликав комунальників посилити комунікацію з людьми та обходити територію, що в їхньому підпорядкуванні, а відтак усувати проблеми, що є в житловому секторі. Зокрема, під час щотижневої наради у муніципалітеті було названо декілька адрес, які потребують негайного реагування. Як от тріщина від другого до першого поверху в стіні будинку на П’ятницькій,11. З часом розколина може призвести до руйнування стіни будинку, а тому обстеження має бути терміновим, зазначив Олександр Ломако. Ризик для життя людей несе і провалля на Волковича, 12.

– Між 10 і 12 будинками бетонна плита, яка накриває колодязь на тротуарі. Жінка мені розповіла, що провалилися там майже в цю дірку ногою. І там ходить багато людей і тротуар, тому треба провести обстеження. Це колодязь чи це з дахів та вода стікає, зливні води. Щоб люди не травмувалися, – зауважив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Попри обмежені можливості бюджету, гострі питання життєзабезпечення міста – потрібно вирішувати, каже Ломако. Серед “наболілого” й дороги Чернігова. Попереднє обстеження встановило, що 257 з них потребують ремонтних робіт. Лише на грейдерування,  облаштування люків, ямковий та струменевий ремонт необхідно майже 60 мільйонів.

Олександр Ломако, в. о. Чернігівського міського голови

Це без поточного ремонту, без перехресть якихось жахливих там Лук’яненка, Грушевського, Мазепи, там всі перехрестя жахливі. Масани, Глібова, це без цього всього, що треба робити, більш-менш Любецька. Тому треба збільшувати цю цифру. Тому що по цим дослідженням, що у нас є, Тероборони, Пашина – 4 мільйони, Лук’яненка, Грушевського – 5 мільйонів. Любецька – там буде більше, от ви пишете 21,5, буде більше, я думаю, – зазначив Олександр Ломако.

Одна з ключових логістичних артерій міста – вулиця Мазепи, якою здійснюється рух транспорту в сторону Києва потребує значного ремонту, а отже – суттєвих коштів.  За цінами минулого року – це 53 мільйони гривень. Чернігів буде намагатися знайти ресурс і провести там ремонтні роботи.

Якщо не сильно зміняться ціни, то ми знайдемо ці 53 мільйони в цьому році і зробимо Мазепи. Треба робити цю дорогу. Але треба робити так, щоб її повністю не закрити. Треба по полосі буде робити, – уточнив Олександр Ломако.

Загалом же, у 2024 році на ремонт доріг необхідно щонайменше 300 мільйонів гривень, але поки остаточна цифра – скільки це обійдеться місту ще невідома, адже не виставлено вартість всіх складових ремонтних робіт.

В умовах обмеженого бюджету громади, враховуючи і вилучене військове ПДФО, всі кошти спрямовані на забезпечення базових послуг і функціонування міста, тож наразі фінансування на ремонт доріг не вистачає.

Тільки почали думати звідки зняти, прийшов Василь Олексійович, каже, течуть дахи в якихось, там, 10 школах, грубо кажучи. Ну ми ж не можемо не профінансувати цей напрямок, тому що це на голову нашим дітям, буде капати, коли дощі будуть. Тому продовжуйте рахувати, краще у нас буде список з більшою кількістю проблемних питань. Ми будемо об’їзд робити, радитися з людьми, з керівниками, від чого відмовлятися, але краще, щоб у нас наповнення було. Ми бачимо можливість додати зараз 50-53 мільйона гривень на цей напрямок. Але це буде все одно 170, при тій потребі, що у нас є тільки от зараз тут, ну 300 мінімум. Але це даже не все, далеко не все, – констатував в. о. Чернігівського міського голови.

Відтак, реалізація задач залежатиме від доступних фінансових ресурсів. Ремонтуватимуть в першу чергу ті дороги, якими рухається найбільше автотранспорту.