ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Постійна мережа громадського транспорту в Чернігові: які зміни чекають на містян

Featured Video Play Icon

З наступного тижня у Чернігові запрацює постійна мережа громадського транспорту. Вона замінить тимчасову, яка була запроваджена у нашому місті після російського вторгнення минулого року. Обслуговуватимуть нову мережу чотири фірми-перевізника, яких визначили шляхом конкурсу, проведеного управлінням транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради. Впровадження постійної мережі обговорювали у середу на щотижневій нараді у муніципалітеті.

-Відповідно до результату конкурсу в місті з’явиться більше 60% низькопідлогових транспортних засобів, це найкращий показник по Україні. З 10-го числа запрацює нова маршрутна мережа. Великих відмінностей від тимчасової не буде, тільки вводить один новий маршрут, 33, вже інформація по управлінню транспорту була розміщена, – повідомив начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку ЧМР Олександр Рижий.

Новий маршрут №33 замінить автобус №28а і з’єднає віддалений мікрорайон Зарічне та Новоселівку, а також пролягатиме через проспект Левка Лук’яненка. Як пояснили в управлінні транспорту, це покращить доступ жителям цих мікрорайонів до ринку «Нива» та 2-ї міської лікарні.

Також маршрут №21 змінить номер на 30 і повертатиме з проспекту Левка Лук’яненка на вулицю Доценка, звідти рухатиметься вулицями Пухова та 1-ї танкової бригади до проспекту Михайла Грушевського. Звідти – до вулиці Кільцевої та зупинки «Півці», а з часом, після відновлення мосту автобус прямуватиме до мікрорайону ЗАЗ і далі по колу. При цьому з назви маршруту №21А приберуть букву А, сам він залишається без змін. Разом з мережею у Чернігові оновлять і рухомий склад – до 52-х працюючих низькопідлогових автобусів, додадуть ще 15. Також протягом місяця встановлять стаціонарні валідатори для безготівкової оплати проїзду.

-Далі нам треба з транспортною компанією і з вами розробляти стратегію, щоб стимулювати і заохочувати чернігівців сплачувати карткою в автобусах нашого міста. Коли вже будуть валідатори встановлені, у нас є напрацювання в цьому напрямку, треба починати їх втілювати, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Активно триває відновлення і тролейбусної інфраструктури в мікрорайоні ЗАЗ, яка була знищена під час російського вторгнення.

-Встановили останні 4 опори, по опорам вже все нормально. Навішуємо тросову навіску, і думаємо за 2-3 тижні вже тягнути контактний провід. Якщо все добре, то в серпні поїдемо на ЗАЗ і перейдемо на Бобровицю, – поінформував начальник КП «ЧТУ» Руслан Ємець.

З 10-го липня чернігівці зможуть ознайомитися з новими маршрутами та відстежити рух громадського транспорту по ним у мобільному додатку Dozor.City.