Факт-новини: оперативні сюжети

Мобільна клініка: фахівці Чернігівського пологового будинку консультують сільських жінок

Featured Video Play Icon

Пані Галина – жителька села Городище. У місцевому ФАПі за лікарською допомогою вона звертається до фельдшерки. А от за кваліфікованим оглядом гінеколога жінка повинна їхати до Мени, що за 20 км від села. Нині ж отримати медичну консультацію може від мобільної бригади фахівців Чернігівського пологового будинку.

– Цей проєкт ООН у співпраці з 100 % життя. Мобільна клініка має у своєму складі три висококваліфікованих спеціаліста лікарі акушер-гінекологи й середній персонал. Ціль цього проєкту — максимально охопити все жіноче населення Чернігівської області, так як наша область одна з перших, яка постраждала від військової агресії росії, – розповіла медична директорка КНП «Пологовий будинок» ЧМР, координаторка проєкту Галина Леник.

Ініціативу виїздів акушер-гінекологів до віддалених населених пунктів запровадили в березні 2023 року. За цей час працівники вже допомогли понад 1000 жінок. Крім загального гінекологічного огляду та УЗД-обстеження, лікарі перевіряють пацієнток на ВІЛ та інші інфекції, що передаються статевим шляхом. За потреби консультують із питань планування вагітності та підтримки грудного вигодовування, а також надають психологічну допомогу.

– Один з окремих направлень цього проєкту — це насилля гендерно-зумовлене й домашнє насилля. Насилля може бути як економічне так і психологічне, фізичне й сексуальне. Не завжди жінки згодні й можуть відповідати на ці питання і тоді треба більш уважно до них звертатися і ці всі моменти з ними дуже обережно обговорювати, – уточнила лікарка акушер-гінеколог КНП «Пологовий будинок» ЧМР Людмила Поснєва.

За статистикою, дев’ять із десяти оглянутих жінок під час виїзду підлягають подальшому обстеженню, розповідають лікарі. І додають, це пов’язано з тим, що більшість пацієнток знаходяться в тривалому стресі, зокрема й через події повномасштабного вторгнення.

– Десь до 10 % жінок, які звертаються в нашу мобільну клініку взагалі ніколи не проходили УЗД-діагностику, а це ж такий сучасний метод обстеження, який допомагає в постановці клінічного діагнозу. Більше 65 % жінок десь на протязі двох років також не зверталися ні до лікаря акушер-гінеколога, ні взагалі до будь-якого іншого спеціаліста, – зазначила Галина Леник.

У разі якщо акушери-гінекологи все ж виявляють у жінки патологію, її скеровують на подальше консервативне або хірургічне лікування. Для самих жителів віддалених населених пунктів це можливість вчасно отримати консультацію фахівців.

-Зараз і дорога також коштує не дуже мало, а так зручно. Приїхав — тебе оглянули, призначили лікування. Дуже гарний лікар, який оглянув, розповів яка причина, – каже жителька села Городище Тетяна Лозова.

За один виїзд мобільна бригада лікарів оглядає від 10 до 30 жінок. Серед громад Чернігівської області село Городище Менського району для них уже 57 зупинка. До кінця липня планують здійснити ще 13. Триватиме проєкт щонайменше до кінця року.