ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Пластик – на допомогу безпритульним тваринам: у Чернігові запрацював перший еко-автомат

Featured Video Play Icon

Ранок неділі – із велосипедів і прибирання Земснаряду. Попри все, що могло затримати їх у свій вихідний, крок за кроком ці хлопці і дівчата проходять кожен метр міського пляжу. Під пильною увагою навіть найменший папірець чи недопалок, та особливо те, на розкладання чого в природних умовах підуть сотні років – пластик. Відсортований із решти сміття та зданий на переробку до першого в Чернігові еко-автомату, він дасть старт новому проєкту і допоможе безпритульним тваринам. Цій ідеї старшокласники школи №1 присвятили останні місяці свого життя і залучили грантові кошти на її реалізацію.

– Ми хотіли спочатку створити взагалі хаб навчальний для дітей у нашій школі, але потім, коли нам стало відомо, що взагалі можна покращити нашу громаду, а не тільки школу, ми обговорили всі питання, які нас дуже сильно хвилюють, і обрали питання екології та безпритульних тварин. Знайшли еко-автомат, який збирає сміття, і потім ті гроші може передавати на благодійність там, безпритульним тваринам, людям старшого віку, так, на допомогу, і ми вирішили звʼязатися з ними та співпрацювати, і обʼєднати ці дві проблеми і вирішувати їх одразу, – розповіла учениця 10-го класу СЗОШ №1 Марія Бараненко.

-Проєкт цей розпочався 7 березня. Кожного тижня діти мали декілька зустрічей з менторами, з наставниками, нас вели, скажімо так, допомагали придумати щось нове, знайомили з бізнес-ідеями, як правильно втілювати наш проєкт в життя, як правильно шукати нам помічників. І в травні ми їздили до Києва, де був пітчинг, у дітей було декілька команд з 5 регіонів, діти представили свою ідею, дійсно зацікавилися нею і нам дали цей чудовий грант, – зазначила вчителька мистецтва СЗОШ №1 Аліна Лацина.

Тут одразу кілька соціальних та екологічних аспектів, починаючи від формування принципів поводження зі сміттям та його утилізації, до усвідомлення відповідальності за тварин та перших кроків назустріч покинутим – підтримки кормами, медикаментами, чи технічними матеріалами. І в цілому, залученості молоді до вирішення глобальних проблем на своєму рівні. Бокс від організації Япомога, придбаний і встановлений в одному з торговельно-розважальних центрів міста, дозволить конвертувати відходи у благодійність на постійній основі будь-кому. Сам він абсолютно екологічний, створений з майже 20 тисяч кришечок і готовий прийняти до 30 кілограм тари, 30 копійок з кожної перераховуватиме своїм офіційним партнерам – фонду юнайтед та сергія притули, а також – чернігівському ветеринарно-стерилізаційному центру “Крок до тварин”. Потрібно лише обрати свою долоньку.

Коли діти організовують якийсь івент, де вони там збирають кошти, чи намагаються виграти грант, ми від себе максимально допомагаємо для того, щоб у них це получилось . Зараз ми відкрили виробництво по переробці пластику, тобто. Ці пляшки вони йдуть на переробку, а кришечки ми залишаємо собі, і з цих кришечок ми, власне, робимо наступні бокси, меблі, баки для сортування робили протези на очі та деякі деталі для дронів, але 23 листопада до нас влучила ракета, знищила все в нуль, тому ми зараз відновлюємось, – згадує  засновник проєкту «Япомога» Руфат Раімов.

Всього в Україні, окрім Чернігова, вісім таких боксів, п’ять з яких у Києві і три на Хмельниччині. На його придбання у дітей пішла більша частина фінансування, решта – на баки для сортування сміття для школи, та допомогу харчуванням та матеріалами ветеринарному центру вже сьогодні. Адже там потреби є завжди: лікування та утримання тварин, залишених господарями через війну, які не виживуть на вулиці, привезених військовими з позицій, або вуличних, яких привозять із серйозними травмами, і яких можна врятувати – тобто ті видатки, яких не покриває міський бюджет.

-Пластику має бути здано дуже багато для того, щоби була зібрана якась така вагома сума.  Тому дуже важливо щоби люди розуміли, що ваша свідомість це мізерний вклад, але кожен мізерний вклад за день, за місяць, за рік він складеться у досить велику таку хвилю, у велику таку снігову кулю, яка власне зможе стати допомогою суттєвою у вирішенні якогось питання,

 Важливо підтримати ініціативу, не просто щоб вона закінчилась чимось, купівлею автомата, і так далі. Вона має працювати надалі для того, щоб було зрозуміло, що все це зроблено не даремно, що це приносить результат і користь суспільству, і тоді це дасть поштовх власне працювати, надалі проявляти ініціативу, змінювати світ, приносити користь суспільству і так далі, щоби руки не опускалися, –  підкреслила директорка КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» ЧМР Тетяна Діденко.

Крім того, що цього дня один із пляжів став на кілька мішків непотребу чистіший, ініціатори проєкту влаштували лотерею з розіграшем пляшок для води, шоперів, худі та футболок, долучитися до якої можна було задонативши від 10 гривень на допомогу ВСЦ, а також пізнавальний квіз для дітей на тему пластику і збереження довкілля.