Факт-новини: оперативні сюжети

Відключення світла: як зберегти комфортну температуру в оселях чернігівців?

Featured Video Play Icon

Дмитро каже, відколи почалися відключення електроенергії, вони по три-чотири рази на добу, загалом до 14-ти годин, залишаються без нічого, бо разом із їхнім будинком знеструмлюється і теплопункт та насосна станція водопостачання поряд. І це якщо говорити лише про планові графіки.

Так, без опалення та з ледве теплою водою, або взагалі без неї за відсутності світла опиняються чимало чернігівців. Росія воює з цивільним населенням України і нині під прицілом, насамперед, енергетична інфраструктура. Після масованих обстрілів у жовтні, а також найбільшого від початку повномасштабної війни – 15 листопада, і значних руйнувань відповідних об’єктів, ситуація в енергосистемі країни на рівні критичної.

Крім планових, застосовуються аварійні та спеціальні графіки аварійних відключень. Однак, завдання міста – аби попри все, тепло у помешканнях було збережене. Як пояснили в Облтеплокомуненерго, що забезпечує опаленням і гарячою водою половину Чернігова, система централізованого теплопостачання дуже інертна, тобто її неможливо швидко розігріти, але так само за короткий проміжок часу вона не встигне і сильно охолонути. Те ж стосується і ТЕЦ. Показник тут – температура у приміщенні, а не самих радіаторів. І на сьогодні, якщо котельня чи теплопункт без електроживлення 5-6 годин, у квартирах не буває менше 18-20-ти градусів.

При цьому, за словами очільника підприємства, критичною точкою вони вважають 18 градусів – згідно з нормами, це та температура, на яку орієнтуються при розрахунках тарифів. Щоби об’єкти генерації могли працювати в нинішніх умовах війни, на них були встановлені аварійні вимикачі для захисту електродвигунів насосної групи саме від різких коливань електроенергії та непланових відключень, та за допомоги міжнародних партнерів мають надійти потужні генератори, що в повному обсязі зможуть забезпечити роботу всіх котелень. Власне, персонал працює з додатковими навантаженнями.

Єдине, про що просять чернігівців – за можливості, сплачувати за послуги. Зокрема, завдяки розрахункам людей у березні та квітні, а також впродовж усього літа, теплогенеруючі підприємства змогли виконати величезний обсяг робіт та почати цей опалювальний сезон, як і в усі попередні роки, незважаючи на війну і колосальні збитки від руйнувань, яких росія завдала їхнім об’єктам під час активних бойових дій.