ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Стан укриттів: в муніципалітеті вважають роботу ВА незадовільною та неефективною

Featured Video Play Icon

Черговий вівторок, муніципалітет і традиційно серед пріоритетних – питання укриттів та безпеки як топ-теми в цілому. Роботу з їх готовності у низці областей та міст, зокрема і Чернігові та Києві, де є військові адміністрації, РНБО визнала незадовільною, а це свідчення недопрацювання самих тимчасових органів, що власне, задля посилення безпеки і були введені, зазначив виконуючий обов’язки міського голови Олександр Ломако.

-Ми вважаємо, міська рада, діяльність міської військової адміністрації в плані укриттів і, взагалі, безпекової ситуації в місті недостатньою та неефективною. Зараз це підтвердило РНБО своїм рішенням, тому дали місяць на виправлення. Я наголошую, що ініціатива, конкретика, кроки, якісь не політичні заяви, а якісь кроки, які треба робити, ми чекаємо від військової адміністрації. Інакше, для чого її створювали? Якщо вони будуть запропоновані, то, звичайно, тут без ніяких питань, вони будуть відпрацьовані з нашого боку, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Починаючи від свого призначення і далі неодноразово в інтерв’ю та своїх соцмережах, керівник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський заявляв, що основний напрямок його роботи це покращення безпекового середовища. Конкретних же дій чи рішень за понад 4 місяці існування МВА, за словами виконуючого обов’язки, місто не помітило, окрім як наданої в середині червня інструкції щодо утримання та експлуатації захисних споруд, яку зі своєї сторони міська рада вже почала відпрацьовувати і впродовж найближчих тижнів планує виконати все необхідне.

– Вчора я отримав лист від військової адміністрації, в якому її керівник просить покарати працівників міської ради, посадових осіб, які відповідають за укриття. Ви знаєте, що тиждень тому він звернувся до правоохоронних органів з подібного питання. Ну, з цього приводу є дуже короткий коментар: головне, в результаті слідства не вийти на самого себе, – підкреслив Олександр Ломако.

Ломако підкреслив, що питання безпеки людей не жарти і чернігівці чекають від військової адміністрації більшої ефективності у своєму напрямку. Що стосується інструкції, розробленої МВА, щодо забезпечення сховищ і найпростіших укриттів, аби там можна було пробути не менше 48 годин, то частину з переліченого як от генератори, біотуалети, ємності для питної води та місця для сидіння, місто закуповує і передає на зберігання старшим ще від минулого року. Тепер розширить свою роботу на первинні засоби пожежогасіння та надання медичної допомоги, інструменти, резервне штучне освітлення, контейнери для продуктів, тару для технічної води тощо, та докупить, куди потрібно, решту. За попередніми підрахунками, на це піде ще орієнтовно 9 млн гривень з міського бюджету. Наразі потрібне чітке розуміння характеристик, наприклад, якщо говорити про наповнення аптечок, або типи і об’єм вогнегасників, а також кількість кожного з найменувань та уточнення переліку відповідних приміщень, адже підвали багатоповерхових будинків є по суті приватною власністю всіх його мешканців, і не скрізь люди погоджуються використовувати їх як найпростіші укриття, йшлося на засіданні.

– Певні ОСББ категорично відмовляються вважати підвал укриттям, тому що в них там є цінні речі, насоси, тощо, тощо, тощо. А є ОСББ, які пишуть, що будь ласка, дайте нам відповідні документи, відповідно до яких визначено, що наш підвал є укриттям. Тобто, це ще раз наголошую, приватна власність, і ми не можемо, умовно кажучи, зайти в любий приватний будинок залізти до людей в підвал і провести огляд, і сказать, що має бути в цьому підвалі, – повідомив  начальник управління ЖКГ Ярослав Куц.

Ну, з людьми ж ніхто не буде воювати, або, може, той, хто вміє воювати з людьми, може зробити якесь додаткове розпорядження. Для вирішення всіх цих питань у Чернігові створять комісію, що дообстежить укриття та підготує акти огляду кожного, де буде вказано, чого саме бракує і скільки, виходячи із кількості мешканців та площі. До неї включать фахівців відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, ДСНС, управителів та запропонують доєднатися військовій адміністрації. Решта ж доручень залишаються на постійній основі.

Комісія, графік і регулярні збори старших спільно з ЖЕКами по всіх питаннях, там, де потрібно, зустрічі у дворах з людьми, якщо є реальна необхідність, проблемне питання, або ті укриття, куди реально спускаються люди по вашому моніторингу. Тому що, якщо там люди не спускаються, то і питань не буде, зрозуміло, – підкреслив Олександр Ломако.

За 4 дня з 15 по 19 червня було обстежено 212 будинків, в цих будинках знаходилися всього 15 чоловік. А за тиждень з 19 по 26 червня на вчорашній вечір проінформували відділ що перевірено 264 будинки, за тиждень в цих будинках знаходилося при сигналі “повітряна тривога” всього 11 чоловік, – поінформував начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР Григорій Годун.

Загалом, у Чернігові нараховується 100 захисних споруд, одне протирадіаційне і 1189 найпростіших укриттів різної форми власності, що можуть прихистити 93% населення.