ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Підтримка постраждалих від війни: яку допомогу Чернігову надаватиме Червоний Хрест?

Featured Video Play Icon

Обговорити результати співпраці та плани на 2024-й. Делегація Міжнародного комітету Червоного Хреста завітала до Чернігова 13-го лютого. У стінах муніципалітету вони зустрілися з виконувачем обов’язків міського голови Олександром Ломако. Нагадаємо, Червоний Хрест став однією з перших організацій, яка долучилася до ліквідації наслідків активних бойових дій у місті після деблокади у квітні 2022-го.

Хотів би висловити слова подяки Міжнародному комітету Червоного Хреста. У цих надзвичайно складних умовах жорстокої війни росії проти нашого міста, коли Чернігів зазнав надзвичайних втрат і руйнувань, Червоний Хрест одним із перших відгукнувся на наше прохання про допомогу, про підтримку, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За сприяння Червоного Хреста в місті реалізували низку проєктів із відновлення понівеченої рашистами критичної інфраструктури, зокрема, теплогенеруючих підприємств — ОТКЕ й ТЕЦ, а також «Чернігівводоканалу», який одержав від міжнародної організації майже 118 мільйонів гривень у вигляді обладнання, фінансування ремонтів мереж та інших робіт.

Передусім нашим пріоритетом було допомогти вам у відновленні критичної інфраструктури, щоб основні послуги повернулися до цивільного населення. І ми раді, що жителі Чернігова отримують їх. Ми сподіваємося, що користь від нашої допомоги вони отримуватимуть у довгостроковій перспективі впродовж наступних 10–15 років, – зазначив голова Субделегації Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Києві Джад Мукаллед.

Крім критичної інфраструктури, це й освіта, це відновлення садочків № 71 та № 75, це й охорона здоров’я, це допомога по відновленню покрівлі в пологовому будинку, який також постраждав. Тому це дуже велика для нас допомога, дуже суттєва, і справа не тільки в коштах, а в тому, що це демонструє додаткову підтримку нашим мешканцям, чернігівцям, які дуже сильно постраждали і продовжують відновлювати місто, захищати країну і крім території захищати наші спільні цінності. Тому я вам щиро дякую від імені громади міста, від себе особисто, від усієї команди міської влади. Дякую за ваше велике серце й за вашу підтримку й допомогу нашому місту, – констатував Олександр Ломако.

Відтак організація надала понад 5 мільйонів гривень на потреби навчальних закладів міста, і майже 9,5 — на ремонт покрівлі пологового будинку. Також у співпраці з Міжнародним Товариством Червоного Хреста 2023-го в Чернігові звели модульне містечко на 112 квартир на вулиці Володимира Дрозда для людей, які втратили своє житло. За словами голови Субделегації Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Києві Джада Мукалледа, у 2024-му діяльність організації буде більш зосереджена в прикордонних громадах області, адже для них важливо безпосередньо підтримувати постраждале від військової агресії цивільне населення. У Чернігові ж модальність допомоги цьогоріч дещо зміниться. Відтак зараз Червоний Хрест співпрацює з ДСНС та Нацполіцією в аспекті психосоціальної підтримки населення. 

І також ми контактуємо із чернігівським військовим шпиталем. Минулого року ми зробили кілька пожертвувань на медичне обладнання та допомогу, і ми завжди на зв’язку з ними в разі потреби, у разі великої кількості поранених, – повідомив голова Субделегації Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Києві Джад Мукаллед.

За результатами зустрічі представники Червоного Хреста та Чернігівської міської ради домовилися і далі співпрацювати в напрямах, які потребують найбільшої уваги та ресурсів, зокрема, й у питанні подальшого відновлення об’єктів критичної інфраструктури міста.