Факт-новини: оперативні сюжети

Мер Києва Віталій Кличко подякував чернігівцям за стійкість

Featured Video Play Icon

Від громади Києва за захист столиці і всієї України. Висловити вдячність місту-герою Чернігову за те, що у лютому-квітні буквально від перших годин повномасштабної війни наші люди і наше місто взялися до зброї і стали рятівним щитом, зупинили ворога і не пропустили його до серця та вглиб держави, особисто приїхав мер Києва Віталій Кличко, виступивши на засіданні 26-ої сесії міськради. Свою підтримку вони також виразили, перерахувавши рішенням муніципалітету 100 млн гривень з власного бюджету на відбудову Чернігова. Ці кошти вже отримані і підуть на ремонти житлових будинків, а також відновлення об’єктів критичної інфраструктури.

Чернігів був прикладом для багатьох міст нашої країни і також для міста Києва, і зараз проїхавшись по Чернігову, боляче дивитись на зруйновані будинки, зруйновану інфраструктуру, але переконаний в тому, що ми все відбудуємо спільними зусиллями, допомагаючи один одному. Я хочу подякувати чернігівцям, які захищали своє рідне місто, і також захищали столицю. Ми вам дуже вдячні за вашу позицію, за ваш патріотизм, за вашу стійкість. І одне можу запевнити – ми цінуємо, ми знаємо і ніколи не забудемо те, що ви робите, – підкреслив Київський міський голова Віталій Кличко.

 Чернігів прийняв на себе основний удар із півночі і в найважчий час для всієї країни вистояв, не давши окупантам навіть шансу на “русскій мір”. Однак, ми втрималися ціною втрачених людських життів, зруйнованих будинків, десятків шкіл та садочків, лікарень, знищених підприємств, комунального майна і тих об’єктів, що забезпечують функціонування всього міста. Так, за підрахунками Київської школи економіки, збитки внаслідок війни сягають понад 4 млрд доларів. Все ж, попри масштаби руйнувань і колосальні втрати і так невеликого бюджету, одразу після закінчення бойових дій місто почало повертатися до життя, відбудовуватися, посилювати свою обороноздатність і допомагати Збройним силам, а також налагоджувати співпрацю з міжнародними партнерами та залучати допомогу, не чекаючи перемоги.

Я хотів би ще раз подякувати Владиславу Анатолійовичу за вашу позицію. Вас відмітив і президент нагородою за вашу мужність в ті моменти, коли дуже складно було в Чернігові, за те, що ви продовжуєте захищати інтереси чернігівців. Ми знаємо, ми слідкуємо за цим і можу вас запевнити, ми завжди знаходимос поряд, я маю на увазі місто Київ, київська громада, – зазначив Віталій Кличко.

 У свою чергу, Владислав Атрошенко від імені жителів Чернігова та Чернігівщини подякував за ту підтримку і допомогу, що йде від громади столиці, яка постійно залишається під прицілом ворога, його основною метою, і так само зазнає суттєвих втрат.

Ви зробили мужній і відповідальний крок: ви допомогли не тільки місту Чернігову а і Новгород-Сіверському, Городні, Коропу, Семенівці. Я вдячний за ту увагу і повагу, яка є щирою, яка абсолютно підтверджує те, що в нашій багатовіковій історії Київ і Чернігів там, де вони були поряд, там де була підтримка один одного, там завжди була перемога. Та на підсилення своїх слів зробив символічний подарунок – 3d-модель однієї з найцінніших архітектурних пам’яток Чернігова і України – П’ятницької церкви, яку створили чернігівські школярі та школярки, –  зазначив Чернігівський міський голова.

Це не мій подарунок, це громаді Києва. Обов’язково на наступні сесії Київської міської ради я передам великі вітання від міста Чернігова. Разом до перемоги. Слава Чернігову, Слава Києву і Слава Україні! Героям Слава!, – наголосив Владислав Атрошенко.