Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення будинку на Ремісничій: на якій стадії реконструкція?

Featured Video Play Icon

Ворожий обстріл у ніч на 28 лютого залишив цей чотириповерховий будинок на Ремісничій без стіни і частково без даху, а вісім сімей – фактично без житла. Вбивати та руйнувати це все, що може робити росія, тоді як ми не просто живемо далі, а й намагаємося відбудовуватися.

Каже, якби ракета влучила не за двадцять метрів, а напряму, то він би тут вже не стояв – не було би ні поверхів, ні кімнат, лише купа сміття. То вважає, їхньому будинку ще пощастило. Нині тут у самому розпалі роботи з реконструкції: професійні муляри відновлюють стіну з газоблоку, аби розвантажити конструкцію і старий фундамент. Колишня із цегли внаслідок дії вибухової хвилі відійшла на 10-15 сантиметрів від свого проєктного положення і за висновками фахівців не піддавалася ремонту. Тепер її зводять заново, аби до холодів повністю закрити периметр, дати тепло та змогу людям повернутися у свої домівки.

Попереду ще оздоблювальні роботи, облаштування балконів та встановлення вікон по всьому під’їзду. А також паралельно ремонт покрівлі – повноцінна заміна стропильної системи на тій частині даху, що була особливо пошкоджена, а це 30%, та оновлення обрешітки і шиферу на всій площі покриття. Всі матеріали вже підвезені та підняті. Крім цього, за словами представника підрядної організації, їм доведеться відновити ще один важливий елемент будинку, що не був передбачений проєктом, але є аварійним і не може надалі зоставатися у такому стані.

Так, будівельники вже підсилили конструкцію балками та підпірними стійками для плит перекриття, тепер чекають рішення і відповідних креслень проєктантів. Попри це, а також дощову осінь, що відчутно відтягує процес реконструкції, планують вкластися у раніше передбачені терміни і завершити всі роботи до середини листопада – вже з проведенням внутрішніх мереж і склінням. Нагадаємо, серед 142-ох будинків з прямим влучанням, 87, охоплених капітальним ремонтом, вже готові прийняти тепло, також 37 із поточним – повністю закінчені.