Факт-новини: оперативні сюжети

єВідновлення: у Чернігові до складу комісії ввели представників громадськості

Featured Video Play Icon

Обрано представників громадськості, які увійдуть до складу комісії з надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій. Відповідне рішення 4 липня ухвалив виконком Чернігівської міської ради. Зазначимо, внаслідок російської військової агресії у Чернігові пошкоджено чи зруйновано близько 6 тисяч приватних житлових об’єктів. Тепер їх власники претендують на отримання державної компенсації за втрачене майно.

– Я наголошував неодноразово і міський голова наголошував, що коли ми відновлюємо багатоквартирні будинки по периметру, це робиться для того, щоб туди дати тепло, воду і так далі. Люди могли, там де можна заїхати в свої квартири. По іншим квартирам, які зруйновані або пошкоджені ми зробили дві речі: ми дали матеріальну допомогу там до 20 тис грн щоб люди могли винаймати житло певний час, поки не запуститься державна процедура; і ми ці квартири звільнили від сплати за комунальні послуги, – завзначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Як відомо в Україні стартувала програма «єВідновлення», яка дає можливість громадянам отримати компенсацію від держави за втрачене чи пошкоджене житло. В рамках її першого етапу до 200 тисяч гривень отримають люди, житло яких пошкоджено частково. Розмір збитків встановлює спеціальна комісія, яку створюють органи місцевого самоврядування. Зазначимо у Чернігові, рішенням останньої сесії міськради, створено спеціальний відділ. Також діє відповідна комісія, третина членів якої, відповідно до постанови Кабміну, має складатися з представників громадськості.

– Процедури запущені. Ми трошки повільно їх запускали і були в мене нарікання і зауваження і до профільного заступника і до відповідальних керівників управлінь,  але ми вироботали цю схему і я думаю, що ми зараз пришвидшимо цю роботу. Останніми днями ми активно працювали щоб залучити сюди представників громадських організацій, які погодилися і я вдячний представникам, які по суті інвестують свій час в те, щоб чернігівці отримали компенсацію і будуть брати участь і в обстеженнях і в засіданнях комісій, – підкреслив Олександр Ломако.

Серед представників громадськості які прийматимуть рішення про надання та суми компенсації вісім ГО, зокрема  “Бо можемо”, “Сяйво Сіверщини”, “Конкордія” і обласна федерація боксу.  Олександр Ломако зауважив, якщо буде бажання у інших організацій – можуть долучатися до роботи.

– Я сподіваюся, що вже на наступному засіданні виконкому ми будемо приймати рішення по конкретних адресах, де люди вже будуть отримувати кошти від держави до 200 тисяч на часткове відновлення, або там де не було серйозних руйнувань їхнього житла.

– Я наголошую, що це наші люди всі, які постраждали і там, де є функції міської влади ми маємо зробити максимально швидко від, все від нас залежне , щоб люди цю компенсацію отримали, – наголосив Олександр Ломако.

Виконком питання підтримав одноголосно.