ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Передача РЕБів воїнам, грант на реконструкцію мереж: у Чернігові скликають сесію

Featured Video Play Icon

Майже три десятка питань, серед яких першочергові – передача військовим систем радіоелектронної боротьби, а також необхідного обладнання та комплектуючих, придбаних містом за їхнім запитом. У Чернігові наступного тижня скликається позачергова, 38-ма сесія, порядок денний якої у п’ятницю, 1-го березня, затвердили на погоджувальній раді. Одразу опісля, його опрацювання почали і в комісіях.

Цього разу мова про підтримку 1-ої окремої танкової Сіверської бригади і купівлю за кошти громади одинадцяти РЕБів, за якими вже відбувся тендер і підписаний договір на постачання – їх командир Леонід Хода визначив пріоритетними на зараз для підрозділу, йшлося в муніципалітеті.

Це та потреба яку він визначив першочерговою. Він визначив першочерговою РЕБи і комплекс “Соловей” . “Соловей” ми купили за небюджетні кошти, а РЕБи ми купуємо за бюджетні. Першого березня ми чекаємо поставку половини цих комплексів і протягом двох тижнів – другої половини. Договір уже підписаний і це суттєва підтримка від громади міста наших захисників, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Крім того, для потреб їхнього стрілецького батальйону, що несе службу на південному напрямку, “Чернігівводоканал” закупив запчастини для ремонту техніки та насос для води. Їх також мають передати захисникам на майбутній сесії.

Серед важливих питань – залучення міською радою гранту від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) на реконструкцію трубопроводів централізованої системи теплопостачання, що відносяться до КП “Теплокомуненерго”. Розмір фінансування – 5 млн 200 тисяч євро. 

Це грант, про який вже є домовленість підписані попередні документи. Ну, я скажу, що в такому обсязі, як в цьому гранті, я думаю, що за всі роки незалежності у нас мережі в місті Чернігові не ремонтувалися, тому дуже важливо, щоб ми довели цей процес до логічного завершення, отримали ці кошти і розпочали необхідні ремонти. Для цього треба затвердити дане рішення, що ми надаємо дозвіл нашому КП “Теплокомуненерго” на отримання цього гранту, – повідомив Олександр Ломако.

Також на розгляд депутатів і депутаток винесуть питання, що стосуються освіти, звіт про виконання бюджету 2023-го, блок земельних, різне та депутатські запити. Плануються і додаткові, зокрема, зміни до Положення про управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку. Суть нової редакції – створення окремого підрозділу і введення у штат працівників, які контролюватимуть розрахунок людей за проїзд у громадському транспорті.

Ми не будемо збільшувати чисельність управління транспорту, ми додамо їм додаткові посади за рахунок зменшення посад в інших управліннях, тобто загальна чисельність співробітників не зростатиме, але вони зроблять відділ контролю, який буде чітко займатися тим, що буде контролювати оплату проїзду і те, що всі кошти, які сплачують чернігівці за проїзд, вони доходили до перевізника, тому що таким чином ми зменшимо компенсацію з міського бюджету, – підкреслив Олександр Ломако.

На погоджувальній раді зазначили, що сесія скликається передусім, для оперативної допомоги військовим. Наприкінці місяця планується ще одна, з більшою кількістю робочих питань.