ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Дизайн-код міста: у Чернігові продовжують демонтаж кричущих вивісок та реклами

Featured Video Play Icon

Прибрати кричущу рекламу з фасадів будинків Чернігова та наблизити зовнішній вигляд міста до європейських стандартів. В Чернігові поновили процедуру перевірки та демонтажу вивісок, які не відповідають дизайн-коду. Одна з мереж магазинів почала замінювати свої вивіски на нові з більш стриманим дизайном півтора року тому, однак через війну процес затягнувся.

Я навіть за те, щоб наше місто не виглядало так, як яскравий півник. А більш таке європейське, стримане. Я за, – каже керуюча магазином Людмила Буркун.

Концепція оформлення фасадів закладів Чернігова була ухвалена в 2020 році. Підприємцям дається певний час для того, щоб замінити вивіски самостійно, затвердивши нові паспорти фасадів через комісію з питань архітектури міської ради. Якщо власник закладу не прибере невідповідну вивіску, виконком може прийняти рішення про примусовий демонтаж.

Доручення поновити огляди фасадів будинків Чернігова дав муніципальній варті виконуючий обов’язки міського голови Олександр Ломако під час щотижневої наради.

Вся процедура уже напрацьована. Неодноразово всі підприємства були запрошені. Багато хто переробив вивіски, яскравим прикладом цього є проспект Миру від головпоштамта до площі, піднімаючись вверху, можна побачити як переробили. І наше місто дійсно виглядає круто, – зазначає інспектор відділу з контролю за благоустроєм міста КП «Муніципальна варта» Олександр Загребельний.

За останні кілька днів працівники мунварти опрацювали більше 50 об’єктів на проспектах Перемоги, Миру та Левка Лук’яненка, а також вулиці Ремісничій. Виписали понад 17 приписів на демонтаж або отримання дозвільних документів на нього. Водночас чимало підприємців вже замінили свої вивіски на такі, що відповідають дизайн-коду.