ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Медалі «За оборону Чернігова» вручили бійцям 1-ої танкової бригади

Featured Video Play Icon

Від інструкторки до командирки. Мрія стати військовою в чернігівки Ірини Чайки зʼявилася у 15-ть — тоді вона вперше взяла до рук зброю. Наполегливо вивчивши всі тонкощі справи, жінка почала ділитися досвідом з іншими. До лав ЗСУ вона вступила наприкінці 2018-го, завдяки своїм навичкам досконалого керування військовою технікою, одержала звання «командирки відділення та БМП». На початку ж повномасштабного вторгнення Ірина, ризикуючи власним життям, захищала рідний Чернігів від кровожерливого ворога.

Морально спочатку ніхто не був готовий до цього, не могли повірити, що почалася повномасштабна війна, але взяли волю в кулак, тому що це наш дім, тут наші рідні, ми не маємо права відступити і здати наше місто. Як і всіх, нас підняли по бойовій тривозі. Ми виїхали безпосередньо на лінію зіткнення. І ми там безпосередньо зіткнулися з колоною противника, який їхав на нас, – згадує  командирка відділення та БМП 1-шої окремої танкової Сіверської бригади Ірина Чайка.

У дні другої річниці повномасштабного вторгнення Ірині Чайці, як і її побратимам та посестрам з  1-ї окремої танкової Сіверської бригади, котрі відвели від нашого міста загрозу рашистської окупації і зірвали ворожий план «бліцкригу», вручили медалі «За оборону Чернігова». Більшість з нагороджених і зараз стримують загарбників у найгарячіших точках, або ж повернулися до рідного міста, аби відновитися, пройти ротацію та знову стати до бою. За непохитну стійкість і героїзм від імені громади  виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако вручив нагороди та висловив подяку.

Ваш подвиг і героїзм під час битви за Чернігів врятували наше місто від набагато більш жорстких і поганих наслідків, що ми маємо і так, по втратам людей, по зруйнованій інфраструктурі. Але головне, що Чернігів жодного дня не зазнав окупації. З першого дня війни і до сьогодні, і впродовж усієї битви за місто Чернігів, на площі майорів синьо-жовтий український прапор. Я вважаю, що це завдяки подвигу військовослужбовців, усіх військових частин і добровольців, які взяли в руки зброю і захищали наше місто. Але враховуючи, що найбільш чисельною, найбільш підготовленою, найбільш організованою, забезпеченою технікою була перша Сіверська бригада, то я вважаю, що всі ви наші герої, – підкреслив виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Нагадаємо, медаль «За оборону Чернігова» — це висока нагорода, яку вручають тим, хто відстояв наше місто на початку повномасштабного вторгнення рашистів. Цю відзнаку запровадили у 2022-му, аби віддячити воїнам та цивільним за їхній подвиг та внесок у майбутнє Чернігова, а відтак і всієї держави.