ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Пам’ять та підтримка: матері загиблих воїнів зустрілися з керівництвом міста

Featured Video Play Icon

Їхні сини стали на захист країни одними із перших, від початку російсько-української війни у 2014-му. Матері загиблих військових, представниці ГО «Єдина родина Чернігівщини», днями зустрілися з керівництвом міста і профільних управлінь. У фокусі – питання підтримки та памʼяті.

Повага і вдячність – це те, що я хотів сказати на вашу адресу на початку. Десять років вже і невідомо скільки ще, але я переконаний, що Україна обов’язково переможе, і наші війська, Збройні сили помстяться за кожну жертву – військового, цивільного, за кожен зруйнований обʼєкт нашому ворогу. Це те, чого ми всі хочемо і прагнемо, – зазначив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Серед пріоритетних тем – відновлювальні роботи на кладовищі «Яцево», зокрема, розбитої росіянами каплички архистратига Михаїла. Цьогоріч на її відбудову в бюджеті Чернігова кошти закладені і роботи стартують, щойно пройдуть всі процедури та дозволятимуть погодні умови, каже в.о. міського голови. Питання ж із памʼятниками самим захисникам у секторі військових поховань, що були пошкоджені чи зруйновані під час облоги, наразі вирішується.

Дуже багато зруйнованих пам’ятників, дуже багато сильно побитих пам’ятників і посічених осколками. Родини, як не як, мами, вже досить в похилому віці, то потребують, звісно, допомоги для відбудови цих пам’ятників.

Рахували ми ці памʼятники і кошти, і даже намагалися їх закласти. Ви знаєте, що у нас в Чернігові така ситуація, що не все від нас залежить, є ще військова адміністрація, от в минулому році вони там десь це питання загальмували. Ну, я сподіваюсь, що в цьому році ми до них повернемося, – зауважив Олександр Ломако.

Оскільки памʼятні знаки були різними за матеріалами, якістю і вартістю, попереднє бачення таке, що місто зафіксує граничну суму, за яку їх можна буде відновити, але вище якої бюджет не зможе компенсувати. Адже за словами Ломако, якщо мова йтиме, до прикладу, про 200 тисяч гривень на кожен – це нереальна для міста цифра.

– Розуміння є, а по реалізації – беремо трошки часу. Треба порахувати це, визначитися з концепцією, сумою відшкодування, або сумою, на яку ми беремо це на себе. І щоб тоді вже індивідуально батьки приймали рішення, або ми робимо цей, або ви робите, грубо кажучи, щось більше, але розумієте що місто дасть там 50 умовно кажучи, – пояснив Олександр Ломако.

Серед питань, котрі турбують рідних, також стан стели загиблим учасникам АТО/ООС біля Красної площі. Кількість полеглих героїв цієї війни вже давно вийшла за межі стенду, однак поки боротьба триває і неможливо створити цілісний меморіал, стелу вирішили відреставрувати, підлатати та замінити, де потрібно, світлини. Натомість, кожного можна буде побачити на сучасній алеї героїв, йшлося на зустрічі.

Для нас важливо, щоб всі чернігівці, які віддали своє життя за місто, або за Україну, там 1,5-2 місяці як вони стоять, відстояли, і ми ж їх зберігаємо. Потім ми ж не викидаємо ці банери, ми можем потім повторювати ще, тобто, робити ще другий круг, без питань. Тобто, у нас принципова позиція, щоб всі там були, – підкреслив Ломако.

Для підтримки власне родин захисників від цього року Чернігів запроваджує і нову соціальну програму – щомісячної допомоги для розрахунку за комунальні послуги, а це додаткових 500 гривень до 50%-ої компенсації від держави. В.о. очільника Чернігова зазначив, що місту голос і думка рідних в питаннях, що стосуються героїв, особливо цінні, тому важливо постійно підтримувати зв’язок.