ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Пакунок малюка: яке наповнення бебі-боксу та як отримати?

Featured Video Play Icon

Подружжя Ляшків приїхало до Чернігова з Ніжинського району, зараз вони готуються до виписки з пологового будинку. Їхня довгоочікувана дівчинка Єва народилася 20-го січня. Аби забезпечити дитину усім необхідним, батьки скористалися одноразовою допомогою від держави — «пакунком малюка». Мама Юлія розповідає, одержують бебі-бокс, аби не витрачати час і кошти на шопінг, підбір одягу та пошук безпечних для малечі засобів гігієни.

Дуже багато підгузників і всього дуже багато. Там костюмчик і одяг. Нічого купляти не треба, там різні розміри. І все – якісне. Принесли пакунок, там коробочка, можна відразу іграшки складати. Ми дуже задоволені. Там креми дуже такі хороші, видно, що креми хороші, якісні, і там для купання дуже багато всього, – розповіла мама Юлія Ляшко.

У зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму з початку 2024-го змінили і склад “пакунку малюка” та підвищили його вартість. Вона становить 7689 гривень. У оновленому пакунку буде більше речей, що користуються попитом. Наприклад, багаторазові вологостійкі пелюшки, теплий одяг для немовлят. Також збільшили розмір пледа-ковдри для зручнішого використання і скоротили кількість одягу найменших розмірів, з якого малюки швидко виростають.

Зараз присутня версія №5. З 2024 року ми подали заявку на пакунки малюка. Якщо вони прийдуть, ми будемо видавати оновлений пакунок малюка, поки очікуємо. Якщо жінка хоче отримати пакунок малюка, вона повинна мати паспорт і ідентифікаційний код. При отриманні пакунку приходять батьки. Вони отримують пакунок. Ми з ними перевіряємо перелік, зміст, пакунка. Жінка переглядає всі речі, потім вона розписується в документах і отримує пакунок малюка, – зазначила старша медична сестра неонатального відділення  КНП “Пологовий будинок” Чернігівської міської ради Надія Горошко.

Нагадаємо, мета програми «Пакунок малюка» – підтримати родини з немовлятами та допомогти забезпечити належний догляд. Видача таких бебі-боксів розпочалася у 2018-му. Якщо батьки не потребують допомоги у вигляді пакунка, то вони зможуть одержати кошти від держави.

-Наш уряд і ЮНІСЕФ організували ось таку видачу бебі-боксів. Вони періодично оновлюються, осучаснюються і враховується, звичайно, побажання батьків. Для цього існує спеціальна комісія, яка робить перегляд і наповнення бебі-боксів має перелік у собі і періодично батьки отримують якісь новенькі речі в бебі-боксі, – підкреслила завідувачка неонатального відділення КНП “Пологовий будинок” Чернігівської міської ради Вікторія Базарна.

Також, окрім біологічних батьків право на “пакунок малюка” мають усиновлювачі, опікуни, названі батьки, батьки-вихователі тощо. Іноземці та особи без громадянства, які перебувають в України на законних підставах.