НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Недостатні видатки на армію чи на МВА – чому Брижинський не підписує проєкт бюджету на 2024?

Featured Video Play Icon

Проєкт головного фінансового документу Чернігова на 2024-ий, затверджений виконкомом два тижні тому, 7 листопада, де половину бюджету розвитку, а із залишком цього року фактично 500 млн гривень, планувалося спрямувати на підтримку ЗСУ, тобто підсилення військових частин, придбання автівок, дронів, реабілітацію захисників та допомогу сім’ям загиблих, а решту – на відбудову, підтримку інфраструктури та життєдіяльності міста, військова адміністрація сьогодні відмовляється погоджувати. Це питання стало однією з топ обговорюваних тем загальноміської наради, 21 листопада.

Начальник МВА Дмитро Брижинський у своїх соцмережах пояснив це недостатніми, на його думку, видатками на армію та соціальний захист.

“Проаналізувавши доходи та витрати головного фінансового документа, вивчивши надані додатки, вияснив, що для міської ради пріоритети на наступний рік в умовах війни залишилися незмінними: найбільші витрати сплановано на благоустрій, утримання та ремонт доріг, закладів освіти та об’єктів ЖКГ”

Натомість, виконуючий обов’язки очільника Чернігова назвав ці аргументи маніпулятивними, адже тут взято загальний обсяг бюджету, з утриманням міста і делегованими повноваженнями держави в тій же освіті – на забезпечення заробітних плат педагогам та пільгове харчування дітей. Що стосується власне бюджету розвитку, то у відсотковому відношенні з асигнуваннями на військових у 50% ми були б чи не на першому місці серед обласних центрів, каже Олександр Ломако.  

– Проллю світло на справжній аргумент, бо реальна причина соромʼязливо не була названа: в проєкті рішення, яке ми ухвалили на виконкомі, на фінансування військової адміністрації закладено 3 млн гривень. А вчора я отримав бюджетний запит від військової адміністрації і прифігів, вибачаюсь. Скільки, ви думаєте, вони просять грошей? Одинадцять. Одинадцять мільйонів гривень – от це реальна причина, чому проєкт бюджету не затверджений, тому що ріст 400%, зрозуміло, що ми закладать не будемо, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Три мільйони гривень, закладені у програмі на прийдешній рік, це той об’єм, що виділявся на функціонування військової адміністрації у 2023-му, відповідно до наданих тоді розрахунків. І за словами Ломако, майже вчетверо більших видатків на зарплати чиновникам під час війни чернігівці не зрозуміють і місто на це не піде.

– Треба бути скромнішими.  І так, я вважаю, що чернігівцям незрозуміло, чим займається військова адміністрація і для чого вона у нас створена. Хоча, відомо для чого вона створена невідомо чим займається. Ну, створена вона, щоб знищити місцеве самоврядування, а як вони ставляться до своїх базових завдань, які було задекларовано, для яких вони створювалися – безпека, оборона, порядок, – побачили всі чернігівці добре 19 серпня. Все, тут далі більше немає чого коментувати, – підкреслив Олександр Ломако. 

В будь-якому випадку, проєкт міського бюджету на 2024-ий в такому форматі не зможе бути реалізований, оскільки формувався на основі чинного на той момент законодавства, до вилучення так званого “військового” ПДФО з місцевих до держбюджету. А це близько 800 млн гривень із 860-ти всього бюджету розвитку Чернігова, кажуть у муніципалітеті.

З виправданням вилучення цих коштів у громад і введення людей в оману в. о. міського голови пов’язує, зокрема, і рейтинг видання Forbes щодо розподілу обласними центрами своїх бюджетів, в якому Чернігів у десятці лідерів. На його думку, стаття благоустрою для порівняння із допомогою силам оборони тут недоцільна, адже це прибирання, вуличне освітлення та робота світлофорів, підтримка зелених зон, очисних споруд, безпритульних тварин і ті ж зарплати комунальникам – обов’язкові для міста. До того ж, за 9 місяців Чернігів спрямував на них не 350, а 181 млн гривень – ці дані є у звіті про виконання міського бюджету. Також рахувалися кошти тільки на ТРО, а не на військових в цілому.

Якщо ми говоримо, виходимо під міські ради, пишемо в соціальних мережах, там по 20 людей з різною мотивацією три тижні вже приходять, що вони там тільки не розказують, ну люди не орієнтуються, їх там хтось накрутив. “Не треба бруківки – гроші на дрони”. Так ми не кладем бруківки, а гроші на дрони даєм з бюджету. Добре ж? Добре. Я тоді з плакатом вийду, не знаю куди, “Не треба телемарафон на 2 млрд – гроші на дрони”, “Не треба міст через Десну на 6,5 млрд – гроші на дрони”. Ну, це ж суттєві гроші, це я тільки дві статті назвав – 8,5 млрд гривень, у нас якщо весь благоустрій 180 млн – так це ж не порівнювані речі. Так тоді треба виходити з плакатами, не такими, як я сказав, а треба написати “Ні витратам на благоустрій міста. Хай місто буде в смітті, бруді, антисанітарії”. Тоді вже чесно виходьте з такими плакатами.  Повний маразм розказувати, що місто не повинно займатися питаннями благоустрою. Повинно , – кеонстатував Олександр Ломако.

За словами Ломако, це те, що виконувалося навіть під час активних бойових дій у лютому-березні 22-го, і це про чернігівців, які залишилися і працювали під обстрілами, якими усі захоплювалися. Це треба фінансувати, бо це життя міста. 

Більше про вилучення ПДФО з утримання військових нагору, і те, як це вплине на громаду, розкажемо у наступних наших матеріалах.