ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Міжнародна співпраця: яку допомогу отримають заклади освіти Чернігова?

Featured Video Play Icon

Чернігів продовжує співпрацю з міжнародними партнерами у сфері освіти. Так, за кошти Латвії, а це понад 600 тисяч євро, та за підтримки ПРООН уже навесні планується розпочати відновлення дитячого садка № 19, що на Подусівці. Під час активних бойових дій у лютому-березні 2022-го він дістав суттєвих пошкоджень і наразі не працює, що є проблемою для мешканців мікрорайону. Як повідомив начальник управління освіти Василь Білогура на щотижневій нараді в муніципалітеті 23-го січня, найближчим часом мають завершитися тендерні процедури, які проводить ПРООН.

Усе, що треба було від нас, ми надали всі документи, готові сприяти й далі, щоб якомога швидше виконати відповідні відновлювальні роботи, – повідомив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

А це ремонт покрівлі, системи опалення та харчоблоку, утеплення фасаду та виконання внутрішніх робіт. З нещодавніх здобутків міжнародного співробітництва — сучасний освітній простір у 35-ій школі, облаштований завдяки громадській організації «DOCCU» за фінансової підтримки Finn Church Aid у межах проєкту «KOLO Clubs 2.0». 50 тисяч євро на облаштування предметних кабінетів у ліцеях Чернігів одержав від міста-побратима Меммінгена. Інвестують кошти в освітню галузь міста і французькі партнери. За сприяння «ACTED» розпочалися роботи з покращення умов перебування школярів у сховищах під час повітряних тривог. Також у межах співпраці у 28-й школі вже замінено вікна, зараз там облаштовують укоси. Нагадаємо, меморандум про співпрацю між міською владою та неурядовою організацією «ACTED» виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако підписав 21-го листопада. Вони виділили гроші на відновлення 10-ти шкіл на загальну суму 2 мільйони євро. Усі заплановані заходи планується реалізувати впродовж 2024-го.

Щодо співпраці, загалом, є напрацювання з повної термореновації і відновлювальних роботах у школі № 20, № 33, і також відпрацьовується школа № 34. Фактично, це не тільки відновлення, заміна вікон, відновлення пошкоджень, а й повне утеплення передбачається будівлі. Зараз ідуть обрахунки всіх кошторисів.  Тут партнери також зацікавлені в тому, щоб якомога швидше виконати роботи,-  зазначив Василь Білогура.

Найближчим часом планується оголошення закупівель у межах співпраці з «DECIDE», додав Василь Білогура. Це швейцарсько-українська ініціатива, яка підтримує реформи освіти та децентралізації в нашій країні.

Відтак планується зробити капітальний ремонт 13-ї школи, а також облаштувати укриття та освітні хаби в п’яти закладах освіти, а саме школах № 13, 19, 22, 32 та 34. Загалом, на ці ініціативи швейцарські партнери виділили місту 60 мільйонів гривень.

Водночас під час загальноміської наради Василь Білогура повідомив, що наразі заклади освіти працюють у штатному режимі, проте в школах міста вже є класи, які переведені в дистанційний режим через високий рівень захворюваності на грип та ГРВІ. Те, що Чернігів наближається до епідпорогу, підтвердив і гендиректор міської лікарні № 2 Владислав Кухар. Тому Олександр Ломако закликав батьків пильнувати за здоров’ям дітей та не відправляти їх до школи із симптомами хвороби, інакше місто буде змушене запровадити карантин.