ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Обраного мера Чернігова позбавили права обіймати посаду – рішення апеляційного суду

Featured Video Play Icon

Обраного чернігівцями міського голову Владислава Атрошенка позбавили права обіймати посаду терміном на один рік. 1-го лютого Львівський апеляційний суд продовжив розгляд апеляційної скарги на ухвалу Яворівського районного суду. Заслухавши доводи та розглянувши обставини справи, суддя Василь Головатий виніс постанову задовольнити апеляційну скаргу лише частково, скасувавши штраф у розмірі 3400 грн, але залишивши в силі стягнення – 6800 та відсторонення на рік. Рішення оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

З приводу рішення суду – я можу зазначити про те, що цим рішенням продемонстровано, що Україна тільки намагається ще стати європейською країною. Є великі питання, чи є в Україні об’єктивне, неупереджене правосуддя, чи є вибіркове правосуддя. Це кожен сам повинен зробити висновок. Те, що стосується самого обвинувачення абсолютно очевидним є невідповідність міри покарання до суті обвинувачення, в чому мене звинувачують. На жаль, прокурори і працівники ДБР, вони не були присутні наприкінці лютого і в березні місяці в місті Чернігові. І вони не можуть навіть об’єктивно усвідомить про ті обставини, за яких моя дружина виїхала за межі міста Чернігова, на службовому автомобілі, сама за кермом, з двома дітьми. Я вважаю це рішення несправедливим і я наголошую, що це рішення не проти Атрошенка, а проти України і проти місцевого самоврядування, – зазначив у залі суду Владислав Атрошенко.

 Суспільний резонанс і правовий прецедент – за ходом цієї справи стежила вся Україна та міжнародні партнери. Підтримати Владислава Атрошенка до судової зали та під стіни суду приїхали очільники міст і сіл, народні депутати та депутати місцевих рад, голови громад, які стоять на захисті місцевого самоврядування. Вони переконані – знищення цієї інституції закриває нам вступ до ЄС і наближає до авторитаризму.

Дуже прикро, що напередодні зустрічі Україна-Європейський Союз, де можна відкрити ще ширше двері для вступу України до європейського співтовариства, ми сьогодні бачимо атаку на місцеве самоврядування, ми сьогодні бачимо атаку на верховенство права, врешті-решт, це продовження цієї атаки, яка відбулася в країні на свободу слова те, що сьогодні відбулося тут, точно не відповідає критеріям вступу України до європейського співтовариства, і ми всі разом повинні зробити, щоб і цей випадок був виправлений, і щоби таких випадків в Україні більше не було, – підкреслив Народний депутат України Олег Синютка.

 –Сьогодні судова система має право відсторонити за телефонним дзвінком – оскільки не є незалежна – будь якого мера будь якого міста за пана Атрошенка проголосувало понад 70% громадян Чернігова, він був одним з тих героїв, хто зупинив, беріг місто, беріг громадян і зупиняв навалу російського агресора, коли він йшов через Чернігів, йому навіть орден вручили, не вручили, але видали наказ, і тут же дали команду судам його відсторонити, для того, щоб ще раз залякати все місцеве самоврядування. Країна, яка є прикладом демократіі для всього сііту зараз, яка бореться з агресором, має демонструвати найвищі приклади демократіі, а не повертатися в авторитаризм Януковича, як зараз робить українська влада, – зауважує  Народний депутат України Микола Княжицький.

Відсторонення Чернігівського міського голови від займаної посади – очевидний наступ на місцеве самоврядування і виклик демократії в Україні. За словами голови Асоціації міст України Віталія Кличка, надалі вони звертатимуться до Європейського суду.

Є всі підстави говорити, що право, телефонне право працює і це пов’язано виключно з політичною боротьбою, в якій громада міста Чернігова стала заручником. Ми будемо оскаржувати це рішення «справедливе» в лапках рішення, якщо ми хочемо стати європейською громадою, в європейських судах, якщо Україна хоче стати європейською країною, рішення повинен приймати європейський суд, – констатував Київський міський голова, голова АМУ Віталій Кличко.

Я думаю, що кожен з мерів повинен дбати про своїх громадян. і так, як мер Чернігова це робив, коли атакували місто росіяни – це був приклад, ми всі тим захоплювалися, є державна нагорода, тому я не розумію сьогоднішнє рішення суду. я думаю що це удар, це дуже серйозний удар, мені просто болить всередині від такого рішення, – зазначає Львівський міський голова Андрій Садовий.

Це якраз цей приклад, коли влада вирішує таким адміністративним методом просто побудувати авторитарний режим, де не буде інакомислячих, де не буде людей, які здатні боротися за демократію. Я думаю, що Україна вже доказала, що ми боремся за демократію, і демократія в цій державі буде обов’язково. І зараз, під час війни, ми повинні бути одним цілим, а не роз’єднувати і вирішувати свої політичні проблемні питання, – говорить Дрогобицький міський голова Тарас Кучма.

В свою чергу Чернігівський міський голова заявив, що цим рішенням продемонстровано, що Україна тільки ще намагається стати демократичною європейською країною. Владислав Атрошенко подякував за підтримку, яка для нього важливіша за саме рішення суду. Та зазначив, що тут важливими є не прізвища, чи посади, а напрямок, в якому рухається країна

Насправді я щасливий з того що це рішення обов’язково і однозначно ляже в скарбницю тих речей, які колись це буде остання крапля для того щоби врешті решт країна не тільки воювала і декларувала, що вона воює за демократичні цінності, а щоби вона дійсно стала демократичною, а за це ще буде попереду в нас з такими рішеннями ще треба буде повоювать за демократичну країну, – підкреслив Владислав Атрошенко.

 Нагадаємо, суд першої інстанції виніс ухвалу 7 грудня – символічно в День місцевого самоврядування і своїм рішенням по суті перекреслив волю чернігівців, які майже 80-ма відсотками голосів обрали Атрошенка міським головою. Його визнали винним в адміністративному правопорушенні, і наклали не лише штраф, а й позбавили права обіймати посаду. Приводом для рішення стало те, що в перші дні широкомаштабного вторгнення дружина міського голови виїхала з-під обстрілів на службовому авто. Згодом водій міськради перетнув кордон аби повернути машину в Чернігів. В ухвалі йдеться, що такі дії становили приватний інтерес, про який Владислав Атрошенко мав би повідомити НАЗК. Згідно з чинним законодавством, тимчасово обов’язки міського голови Чернігова виконуватиме секретар міської ради – Олександр Ломако.